Re: Úřady a režim PDP
taky nevím, četla jsem, že je to pro plátce DPH a musí to být pro jejich ekonomickou činnost, což nevím, pokud něco uděláme třeba pro obce, jestli je to pro ekonomickou činnost. Taky by mě to zajímalo, protože děláme el. venkovní vedení i pro obce, a myslím si, že pokud uděláme vedení pro veřejné osvětlení, že to není jejich ekonomická činnost. Počkáme na ostatní reakce pokud budou
Je pravdou, že jako u všeho se názory různí. Zákon hovoří jasně (jak již zde bylo psáno) i když v Informaci GFŘ a MF z 9.11.2011 je uveden odkaz na ekonomickou činnost s odkazem na §5 odst.3 ZDPH a návazně pak přílohu č.3. Opět se situace opakuje, kdy my musíme hned a kontrola má čas na výsledky dohadů a následného vyjasnění. Budu raději rozlišovat.
Hezký den
Dobrý podnět na dotaz na školení, zítra jedu na školení p. Bendy a pokusím se zeptat (jestli nezapomenu). Jestli se něco dozvím, napíšu to.
S úřady asi budu taky bojovat. Já vím ze školení (Ing. Hovorka) toto:
Pokud se jedná o stavební práce např. v budově úřadu, kde jsou pouze kanceláře úředníků, bude sloužit pouze pro veřejnou správu - k přenosu nedojde. Avšak v budově můžou třeba pronajímat prostory (mě napadá třeba kantýna,apod.), a to k přenosu dojde.
Jistě, neodpověděli zatím nikomu, co vím, prý to shromažďují a umístí na web, ale kdy? Zákon zná 3 podmínky pro uplatnění PDP a to co je v informaci GFŘ je navíc. Pokud jsou 2 plátci,tedy osoby povinné k dani, přenesla bych a odběratel ať daň přizná a odvede a nárok na odpočet ať si uplatní podle toho k čemu bude moje plnění používat- on sám to ví nejlépe a bude se řídit zákonem o DPH, mně to přece nemusí zajímat. Když nepoužiju tento režim, tak mu tam taky dám DPH. Tato diskuse se vede už delší dobu, ale myslím, že toto je menší problém, než např.zatřídění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 1. 2012 6:52
Jak je to prosím s uplatněním revers u vystavených faktur pro úřady? Np. FÚ, KÚ, MÚ a jiné. Včera jsem vystavila fa bez DPH pro KÚ ( oba jsem platci DPH), ale šéf mi řekl, že slyšel, že pro úřady se revers nevztahuje. Hodně jsem toho přeetal, ale nikde ani zmínka o úřadech. Prosím o pravdivou odpověď, za což předem děkuji.