Re: Příjmy z pronájmu a DPH
U osvobozených plnění DPH, což je pronájem bytu neplátci s 0% DPH, si nemůžete uplatňovat DPH na Vstupu z rekonstrukce tohoto bytu. A navíc si myslím, že u vás se na § 9 nevztahuje plátcovství DPH, že plátcem DPH jste z titulu § 7, a to byste ty byty musela pak pronajímat dle § 7 a navíc plátcům DPH s 20% DPH.
Ano je plátcem DPH i z pronájmu=ekonomická činnost, jen je to plnění od daně osvobozené, pouze plátcům lze pronajímat s daní, nutno krátit odpočty koeficientem...DPH a daň z příjmů jsou často zcela odlišné věci.
To nic nemění na tom, že DPH (rekonstrukce konkrétního bytu, který má osvobozený nájem) se u osvobozeného nájmu u tohoto bytu nárokovat nemůže, ani koeficientem. Koeficient by se použil např. při rekonstrukci budovy, ve které by byly byty jak s nájmem osvobozeným, tak s nájmem plátcům DPH s 20% DPH a nešlo by přesně určit co se týká čeho. A pronajímat byty nemusím jen dle § 9 zák. o dani z příjmů, ale mohu mít na to zřízenou i živnost a mít to pod § 7 zák. o dani z příjmů.
Ale my si vůbec nerozumíme :-) Já rozhodně tazateli nedoporučuji, aby si na to zřizoval živnost! Jen podotýkám, a to je velký rozdíl, že podnikatel může mít na to i zřízenou živnost např. ubytovací služby a mít to pod §7, ale tazateli šlo hlavně o uplatnění DPH a tam mu radím dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 1. 2012 19:41
Dobrý den,prosím o radu.Jsem podnikatel dle §7 a jsem plátce DPH.Dále mám 3 byty,které pronajímám dle §9.V jednom bytě jsem v roce 2011 dělala rekonstrukci.Dostala jsem faktury,které jsem uhradila a chtěla jsem se zeptat,zda si mohu odečíst DPH z těchto výdajů.Byty pronajímám neplátcu DPH takže s 0%.
Děkuji předem všem.