Re: Opravné položky k pohledávkám
Příslušenství je například smluvní pokuta, penále atd.
Z těch třech pohledávek můžete vyzobnout jednu nebo dvě, které v součtu nepřevýší 30.000,- Kč a zbytek si nechat na příští rok. Pozor - pohledávky nelze dělit tzn. např. z pohledávky 12.000,- Kč nelze vytvořit OP podle §8c jen ve výši 8.000,- Kč.
Re: Opravné položky k pohledávkám
dekuji za vysvetleni
aha, tak jsem prvne pochopila spatne. pokud mam jednu fa na 20 tis. , druhou na 5 tis. a treti na 15tis. kc. tak v jednom roce můzu udelat 100 procent odpis na prvni dve fa, aby mi vyslo do tech 30 tis. Kc ? a tu posledni si plně odepísi v násl. roce ? Tak to je super, dekuji za vysvetleni, toto jsem z parag. nemohla pochopit..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 1. 2012 11:54
Dobry den,
prosim o radu.
mame neuhrazenou pohledavku a chtela bych na ni vytvořit OP dle parag. 8/c. je rok po splatnosti, splnuje castku vč. dph do 30ti tis. kc.. Jen mi neni jasne co znamena: celková hodnota pohl. bez příslušenství. co je to příslušenství ?
A ještě pokud bych měla např. tri nezaplacené pohledávky vůči jednomu odběrateli a celkový součet by byl vyšší jak 30 tis. kč, tak nemůžu dle 8/c udelat op ani na jednu fakturu, ze ? musela bych dle 8A ?