Přechod z DE na účto

• (neregistrovaný)

13. 1. 2012 0:52

Dobrý den, prosím o radu. Právě jsem přišla na to, že jedna firma překročila v roce 2010 obrat 25 mil. Celý rok 2011 vede DE. Nevíte, jestli finanční úřad dokáže zjistit chybu, pokud by firma podala přiznání k dani z příjmu a v něm uvedla, že stále vede DE?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2012 0:53

František (neregistrovaný)

Re: Přechod z DE na účto
      >Dobrý den, prosím o radu. Právě jsem přišel na to, že
      >jedna firma překročila v roce 2010 obrat 25 mil. Celý
      >rok 2011 vede DE. Nevíte, jestli finanční úřad dokáže
      >zjistit chybu, pokud by firma podala přiznání k dani z
      >příjmu a v něm uvedla, že stále vede DE?

• 13. 1. 2012 7:41

vandík (neregistrovaný)

Dle mého to zjistí, protože na přiznání v příloze 1 uvádíte příjmy a pokud se podívají na rok 2010 a pak na rok 2011 na přiznání, mohou mít podezření, že obrat mohl překročit hranici a mohou vás vyzvat ke kontrole obratu.

• 13. 1. 2012 8:57

HP (neregistrovaný)

Pokud byl obrat překročen v roce 2010, vedete účetnictví až od 1.1.2012.
      Od 1.1.2011 se stáváte účetní jednotkou a účetnictví jste povinni vést od následujícího roku.

• 13. 1. 2012 9:33

František (neregistrovaný)

Moc díky za odpověď, prosím, můžete mi napsat odkaz, kde to najdu?

• 13. 1. 2012 9:53

HP (neregistrovaný)

V zákoně o účetnictví.
      §2 odst.2 písm. Tento zákon se vztahuje na
      e) ostatní fyzické osoby, které jsou podnikateli, pokud jejich obrat podle zákona o dani z přidané hodnoty,1a) včetně plnění osvobozených od této daně, jež nejsou součástí obratu, v rámci jejich podnikatelské činnosti přesáhl za bezprostředně předcházející kalendářní rok částku 25 000 000 Kč, a to od prvního dne kalendářního roku. Takže tzn. že od 1.1.2012 se stáváte účetní jednotkou, a dále §4 odst. 3
      (3) Účetní jednotky uvedené v § 1 odst. 2 písm. e) jsou povinny vést účetnictví od prvního dne účetního období následujícího po kalendářním roce, ve kterém se staly účetní jednotkou,

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).