Re: Vrácení daní za rok 2011
pokud podáváte daňové přiznání, tak to není žádost, pak nechápu, co vám zamítli....možná máte něco špatně vyplněné a nebo žádáte o bonus na děti, na který nemáte nárok....za další také nechápu, co je brzy na tom, podat di ho už v lednu...neměla tím paní na mysli, že se daně vracejí až po březnu??...proč jste si podávala přiznání ?? mohla jste opět požádat svého posledního zaměstnavatele
Já taky právě nevím, co mi zamítli, nevyznám se v tom přesně, tak se ptám ostatních. Mám to vypočítané dobře, na to jsem se zvlášť ptala. Ale že mi to zatím nemůže přijmout, že si to v březnu musím podat sama znovu. Poslední zaměstnavatel mi rovnou řekl, že si to mám vyřídit sama, že ho to nezjímá.
>>>Zdravím.
>>
>>pokud podáváte daňové přiznání, tak to není žádost,
>>pak nechápu, co vám zamítli....možná máte něco špatně
>>vyplněné a nebo žádáte o bonus na děti, na který
>>nemáte
>>nárok....za další také nechápu, co je brzy na tom,
>>podat di ho už v lednu...neměla tím paní na mysli, že
>>se
>>daně vracejí až po březnu??...proč jste si podávala
>>přiznání ?? mohla jste opět požádat svého posledního
>>zaměstnavatele
>
>Já taky právě nevím, co mi zamítli, nevyznám se v tom
>přesně, tak se ptám ostatních. Mám to vypočítané
>dobře, na to jsem se zvlášť ptala. Ale že mi to zatím
>nemůže přijmout, že si to v březnu musím podat sama znovu.
>Poslední zaměstnavatel mi rovnou řekl, že si to mám
>vyřídit sama, že ho to nezjímá
I když podáte DP nyní v lednu, přeplatek vzniká až 31.3.
Podle daňového řádu §155 může správce daně vrátit přeplatek pokud je na osobním daňovém účtu evidovaný ke dni podání žádosti, pokud tomu tak není čeká 60dnů, a pokud do této doby přeplatek nevznikne, žádost zamítne. Takže pokud požádáte nyní, 60 dnů uplyne někdy na začátku března, přeplatek vznikne až 31.3. Proto vám tu žádost FÚ zamítne. Nejjednodušší je, napsat žádost znova a podat tak, aby těch 60 dnů uplynulo na začátku dubna, případně později.
Nezajímá ?? Opravdu úsměvné. Je to jeho povinnost !!!
A že musíte podat až v březnu ?? Nečetla jsme nikde , že se nesmí podat v lednu, ale musí do 31.3. Buď tam sedí amatérka a nebo se něco změnilo, o čemž v tomto případě pochybuji. Co poradit ...snad si stěžovat u jejího nadřízeného
Máte pravdu v tom, že je to povinnost zaměstnavatele pokud si o to u něj požádá. Ke zbytku Vaší odpovědi: zkuste si prostudovat §155 daňového řádu. Daňové přiznání není problém podat klidně 3.1., ale přeplatek vzniká až 31.3. Což je po 60 denní lhůtě k vrácení. A toto je věc, která platila i za správy daní. Radíte blbosti!
Na jednom školení nám říkali (už je to delší dobu), že nedoporučují podávat daň. přiznání v lednu, protože oni mají nějaký termín do kdy musí peníze odeslat a když se podá daň. př., tak to nestihnou, protože mají určený datum, od kdy peníze mohou začít posílat, a musí žádosti o vratku daní zamítat. To by odpovídalo tomu, co říkala paní na FÚ. Ale nemám to podložené §§ v zákonu. Lidem jsem doporučovala, aby si podávali daň. př. raději až začátkem března, aby neměli nějaké problémy.Tak nevím, nemám čas to nyní hledat. Třeba se vyjádří ještě někdo jiný. Zákony se nedělají proto, aby to měli lidé ulehčené, naopak - vše musí být proti logice, aby se to muselo přezkoumávat, tudíž, aby bylo nutno hodně zaměstnanců, kteří se tím budou zabývat.
Pro pohodlí daňových poplatníků je žádost o přeplatek součástí daňového přiznání ( dokud nebyla, tak si zapomínali žádat o vrácení) takže když podáte daňové přiznání dříve, tak i tu žádost a proto vám ji zamítli...neb lhůta vzniku přeplatku je 31.3.
Je to opravdu tak, že datum vyměření je až 31. 3. a pokud je přiznání, současně s vyplněnou žádostí o vrácení přeplatku, podáno více než 60 dní před tímto datem, nelze žádosti vyhovět. Z pohledu FÚ v době 60-ti dnů od podání žádosti vratitelný přeplatek nevznikne, protože daň není vyměřena.
§155 DŘ
to není že by to nechtěli odeslat dříve, je to stanoveno v zákoně! A logiku to má. Př. podám si dnes žádost o vrácení přeplatku na FÚ. Žádný tam nemám. A tu žádost bude mít někdo v šuplíku třeba 10 let, co kdyby náhodou nějaký přeplatek nevzniknul? Takto je omezeno, pokud od podání žádosti uplyne 60 dnů a žádný přeplatek nevznikne, pak se žádost zamítne. A že přeplatek vznikne až 31.3.2011, má taky logiku. Do té doby můžete podat opravné daň. přiznání. Spousta zákonů a §§ je nelogických a zbytečných, ale tohle je jedno z mála co logiku má.
V březnu normálně napište a podejte žádost o vrácení přeplatku. Žádám o vrácení přeplatku, který vznikl z DP za rok 2011. Zašlete na adresu/účet... + Vaše iniciály. Hotovo. Odvolání je složitější a v tomto případě si nejsem jistá, jestli máte co napadnout a taky byste si prodložila dobu, kdy budete mít penízky doma. Hezký víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 1. 2012 10:52
Zdravím.
3.ledna 2012 jsem si byla podat žádost - PŘIZNÁNÍ K DANI Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB. Po týdnu mi volá paní z Fin.úřadu s tím, že jsem to podala moc brzo, že se to nejdříve můžete podat až v březnu. Je to pravda? V čem vadí, že jsem to podala už teď dříve, když jsem bez práce, tudíž jsem využila ten volný čas!? Ještě mi bylo řečeno, že mi tato žádost byla zamítnuta a že mi pošle domů zamítnutí. A že se můžu v březnu odvolat? A jak přesně? Poradíte mi někdo, prosím? Děkuji. Nemám s tím zkušenosti, jelikož to vždy za mne vyřizoval zaměstnavatel a když mi vrácení daní bylo zasláno současně s únorovou výplatou, tak mne opravdu nenapadlo, že se to může podávat až v březnu?! Děkuji.