Re: schwarz systém
Já bych to spíš otočila. Pokud ten kuchař OSVČ bude vařit jen v jedné hospodě, bude mít příjmy jen od jednoho, tak je problém.
Pokud ta účetní bude zpracovávat účetnictví pro více firem - není problém.
Definice závislé činnosti - §6/1a zák. o dani z příjmu
POkud do této definice bude spadat i ten kuchař OSVČ, tak to je Schvarzsystém.
Především: Švarc systém (Švarcům systém) - podle podle benešovského podnikatele Miroslava Švarce
Druhý příklad - účetní OSVČ má mít na účetnictví vlastní program - když si pozvete OSVČ instalatéra, tak mu také nebudete půjčovat nářadí.
tedy dle mého názoru: ... pouze na vlastním programu
Jsem účetní OSVČ, mám 9 klientů, kterým zpracovávám ve vlastním programu. Jeden klient je větší firma, docházím k nim, není reálné abych zpracovávala u sebe (potřebují přístup k datům a dokladům, část účetní práce dělá asistentka).
Myslíte, že by se tohle taky bralo jako Swarz?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2012 11:22
Dobrý den, prosím o radu, píši seminární práci a dotkla jsem se problému schwarz systému. Chápu to dobře, že když má někdo jako hlavní činnost např. hostinskou činnost, tak nesmí mít kuchaře na ŽL, případně jen nárazově občas, ale když má například předmět činnosti obchod a prodej nebo nějakou výrobní činnost, tak může pro něj účetnictví zpracovávat účetní OSVČ třeba i na jeho programu vzdáleným přístupem nebo pouze na vlastním programu?