Re: Daň z nemovitosti - jen podnikatelé?
Daň z pozemků platí všichni vlastníci. Tedy jak občané, tak podnikatelé nebo společnosti. Nově od 1.1.2012 platí daň ze zpevněné plochy pozemků užívané k podnikatelské činnosti nebo využívaných v souvislostí s podnikatelskou činností. Přiznání k dani z nemovitosti se podává podle stavu k 1.1.2012 a to do 31.1.2012.
Pokud pronajímáte i pozemek a jde o zpevněnou plochu, pak ano.
Pokud se vám jedná o změnu zákona o dani z nemovitosti od 1.1.2012, kdy dani podléhá zpevněná plocha, pak pokud není tato využívána k podnikání nebo v souvislosti s podnikáním, pak dani ze zpevněné plochy nepodléhá.
Pokud vám jde obecně o placení daně z nemovitosti z pozemků, pak každý občan je poplatníkem daně jak ze staveb, tak z pozemků (ale nikoliv ze zpevněných ploch). Daňové přiznání (u změny dílčí DaP) k této dani se podává např. na rok 2012 podle stavu k 1.1.2012 a to do 31.1.2012.
Zpevněná plocha je např. plocha s asfaltovým povrchem.
Děkuji za odpovědi. Ano jedná se mi o tu změnu, jestli se mě taky týká. Tu plochu (nádvoří) mám zdaněnou daní z pozemku 0,2Kč za m2. A nevím jestli musím podat dílčí příznání, když je ta plocha používána převážně pro podnikatelské účely (z důvodu pronájmu nebytových prostor podnikateli). A ta čáska by pak byla 5,- Kč za m2. Moc děkuji
Pokud máte pozemek v OM a pronajímáte, pak musíte podat dílčí DaP k DN a hradit 5,- Kč/m2. Příjem z pronájmu pak zdaňujete podle § 7.
Pokud příjmy z pronájmu zdaňujete podle § 9, pak nepodnikáte a daň z nem. zůstává v původní výši (pokud obec nezměnila koeficient, ale pak by vám přišla složenka na vyšší částku oproti loňské daňové povinnosti).
Toliko můj názor.
Nepodnikám, zdaňuji příjmy dle §9. Obec nic nezvýšila. Jen mě zájímala ta daň z pozemku, protože daň ze stavby musím zdanit sazbou pro podnikatelskou činnost (10,- Kč/m2 - převažuje provozování pod.činnosti ), tak jestli to nádvoří taky bude za 5,-Kč nebo zůstane za 0,2Kč.
Daň z nemovitosti 2011
můžu na vás dotaz ,předem děkuji?
firma doposud daní Druh pozemku A (zahrada), E (zastavěná plocha a nádvoří), O ( ostatní kancelářské činnosti)... přiznání podáno rok 2004 a od té doby nebyla žádná změna ve výměru. Mění se od 1.1.2012 konkrétně pro nás něco? Příjde nám výměr z FÚ nebo si musíme propočítat daň sami,změnila se sazba daně? Děkuji moc :-) Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 1. 2012 15:11
Prosím, musí podat všichni kdo vlastní pozemek (ostatní plocha nebo zastavěná plocha a nádvoří) přiznání?
Děkuji