DPH vyřazení automobilu do OV

• (neregistrovaný)

14. 1. 2012 16:53

Dobrý den,
    musím odvést DPH při vyřazení automobilu do OV?
    Dph jsme nárokovali z leasingu. Leasing 5/2007 až 4/2010. v 12/2011 je přerušené podnikání.
    Prosím z jaké ceny DPH dopočítat nebo můžu nechat v OM, když je pouze přerušené. Je nutné pak platit silniční daň, když nebude využíváno pro ekonomickou činnost?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 1. 2012 16:58

Js (neregistrovaný)

Re: DPH vyřazení automobilu do OV
      Osobní nebo nákladní?
      DPH z osobního auta jste určitě nenárokovali (byl zákaz v zákoně). Takže můžete bez obav vyřadit. Předpokládám, že jste OSVČ.

• 19. 1. 2012 10:26

niki (neregistrovaný)

dobrý den, teď také řeším podobnou situaci. Zatím jsem vyzjistila toto, tak prosím ostatní o kontrolu správnosti. POkud jste uplatnil DPH, tak dnem převodu do osobního vlastnictví by mělo dojít k odovdu DPH. Bohužel si nejsem jistá, jak stanovit základ daně. Mám takový pocit, že v zákoně jednu dobu bylo, že základem daně je pořizovací cena, ale pak se domnívám, že to zase zrušili. Teď pokud se dívám do zákona, tak podle §36 ods.a)- převod do osobního užívání se považuje za dodání zboží dle § 13/4 a, je pouze uvedeno, že základem daně je cena zboží, za kterou by bylo možné zboží koupit ke dni vyřazení. Takže zjistit tzv. cenu obyklou a ta by měla být jako základ daně, ze kterého vypočtete DPH a odvedete. Já jsem DPH neuplatnila, takže bych bez problémů mohla vyřadit z majetku bez nějakého dopadu. Případný další prodej auta by se měl danit dle §10 bez odvodu soc a zdrav. Pokud bych prodávala auto nyní ještě před převodem do soukromého užívání, danilo by se dle §7, tz. zvyšovala bych si vyměřovací základ i pros soc a zdrav. Pokud auto, které jsem vyřadila z OM prodám do 5 let, musím danit, pokud prodám po 6 letech, domnívám se, že je zde osvobození od daně dle § 4/c.Budu vděčná, když mě někdo upozorní na případné chyby nebo zda jsem na něco zapomněla.

• 19. 1. 2012 22:03

Js (neregistrovaný)

DPH - určitě musíte odvést, podrobnosti neznám.
      Ostatní (vyřazení a následný prodej) máte úplně správně.
      Jen ještě doplním, že na auto, které bylo v majetku, nemůžete uplatňovat základní náhradu (3,7 Kč) při proplácení cesťáku.

• 20. 1. 2012 15:36

niki (neregistrovaný)

ano, nemožnost uplatňovat náhradu za opotřebení jsem v zákoně postřehla, děkuji

• 17. 4. 2012 18:32

j.m. (neregistrovaný)

Řeším podobnou situaci, ale mate mne jedna věc. Při pořízení nákladního automobilu jsme neuplatnili odpočet, protože jsme nakoupili od neplátce. Ale dočetla jsem se, že i přes to, musím odvést při prodeji DPH, protože tam nárok byl, že jsem nakoupila od neplátce a nemohla uplatnit je jiná věc. Prosím o potvrzení, že je to takhle správně, abych neodváděla zbytečně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).