% z příjmů - zemědělec

• (neregistrovaný)

14. 1. 2012 18:17

Na začátku r. 2011 se ke mě přihlásil na DE inseminátor. Začala jsem se pídit na základě čeho podniká.
    Na ŽL to nebylo, zvláštní předpisy jsem nenašla. Nakonec jsem napsala na MZ, kde mi asi po 4 měsících naspsali, že je to zemědělec, že takových dotazů je více z celé ČR a že to muselo řešit jejich právní odd.
    Na žádost inseminátora byl v půlce května zapsán do rejstříku podnikatelů v zemědělství, i když ho tam nechtěli na začátku roku 2011 vůbec zapsat.
    Jako vysvětlení nám řekli, že vlastně podniká neoprávněně, protože nikde není veden, že osvědčení dle šlechtitelského zákona nestačí.
    Takže inseminátor je tedy dle úřadů podnikatel v zemědělství - má osvědčení. Celkem 10 let podnikal neoprávněně. Podával daňové přiznání a danil dle skutečnosti.
    Teď bychom ale chtěli využít toho, že si může odečíst 80% z příjmů. Prosím zkušené "daňaře". Mohu s klidným svědomím odečíst na konci roku 80% za celý rok 2011, když je zapsán jako podnikatel v zemědělství. Podotýkám, že má tržby výhradně už 10 let z inseminace skotu a že daňové přiznání za rok 2010 opravím a podám jako dodatečné. Předem děkuji za pochopení a trpělivost.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).