Re: Jak nejlépe rozdělit zisk s.r.o.
OK :-) ono i tak těch možností moc nemáte, Vaše účetní Vám jistě řekla vše potřebné. Buď zdanit zisk 19% daní z příjmů právnických osob a pak si část nebo vše vybrat jako podíl na zisku a ten ještě zdanit 15% daní z příjmů fyz.osob. Nebo se nechat zaměstnat, což je sice pro firmu náklad, ale za zaměstnance jsou zase dost vysoké odvody pojistného a daní, takže se to firmě taky prodraží. Neznám nějakou snadnou, levnou a přitom legální možnost, jak dostat vydělané peníze z s.r.o. ven :-(
ZÁKON
o změně zákonů související se zřízením jednoho inkasního místa a dalších změnách daňových a pojistných zákonů
V § 4 odstavec 1 zní:
"(1) Od daně se osvobozuje
zf)příjem v podobě
3. podílu na zisku a dividendy z účasti na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným nebo komanditisty na komanditní společnosti,
Přechodná ustanovení
3. Na příjmy uvedené v § 4 odst. 1 písm. zf) bodech 1 až 3 a 7 až 9 a v § 19a odst. 1 písm. a) až c) a g) až i) zákona č. 586/1992 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, plynoucí ze zisku vytvořeného nebo na základě zisku, který byl zdrojem zvýšení základního kapitálu, přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se použije zákon č. 586/1992 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.
Ale má to platit až od roku 2015. Do té doby se to mohou ještě několikrát změnit v duchu českých pohádek "slibuju, co jsem odvolal, a odvolávám, co jsem slíbil", případně "slibuju, co jsem slíbil, a odvolávám, co jsem odvolal"... tak nevím, jestli má smysl to teď na počátku 2012 nějak do hloubky studovat. Nevím, jak vy, ale já nemám ještě pořádně naučené ani změny již platné od 1/2012... :-( nestíhám!
Celý JIM má spolu s novým ObčZ platit od 2014. Mirek několikrát říkal, že letopočet 2015 (který se tam dostal kvůli loteriím od senátorů) změní na 2014.
Pro daňové plánování má význam číst i tyto zákony i když riziko, že se hodně změní je velké.
Hezký večer!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 1. 2012 15:55
Dobrý den,
prosím o radu, jak nejefektivněji rozdělit zisk s s.r.o.
Společnost vznikla v roce 2011, hrubý zisk ca 200tis. Společnost nemá žádného zaměstnance.
Vstupní kapitál (200 tis.) byl zapůjčený, pouze se otočil na účtu.
Nyní bych si rád část zisku vybral, ale nevím, jak a jakým způsobem můžu. Účetní mi radí několik variant (práce na dohodu, zaměstnat se,...)
Prosím tedy o radu i z důvodu daňové optimalizace.
Děkuji