Re: Paušál na automobil v podnikání
1) Pokud uplatníte paušál na auto, pak nelze daňově uznat výdaje na PHM a parkovné. Výdaje na opravy, údržbu aj. si uplatníte v prokázané výši podle dokladů. Na odpočet DPH máte nárok.
2) V DE výdaje na PHM a parkovné uplatníte jako nedaňový výdej a než uzavřete DE, uplatníte si jako nepeněžní výdaj paušál.
V účetnictví účtujete PHM a parkovné na účty tř. 5xx s AU nedaňově. Nikde jsem nenašla postup, ale já upravuji v tabulce "E" jako položku snižující základ daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 1. 2012 0:41
Dobrý den,
prosím o konzultaci mé myšlenky o paušálních nákladech na automobil v podnikání:
takže k 31.12. si vytvořím například interní doklad na 60tis který mi sníží základ pro výpočet daně - tudíž to bude firemní náklad.
Potom tedy, když uplatňuji tento paušál, tak si do nákladů nemohu dávat opravy na tento automobil ani nákupy PHM? Jasný, že pokud mi takový výdaj vznikne, musím to prohnat pokladnou a doklad proplatit, ale jak to proúčtuju u fyz.osoby co vede podvojné účetnictví? Může si z těchto nákupů uplatnit DPH? Ale základ - částku bez dph proúčtuju na nějaký5tkový účet, ale nedaňový náklad. Je to tak?
A potom : když se uplatňuje tento paušál, je majitel osvobozen od psaní knihy jízd? Nebo to je povinnost každého, co má automobil v podnikání.
Děkuji moc