Re: Sleva na manželku
Co má §4 společného s odpočtem slevy na manželku? Ten se týká osvobozených příjmů od daně. Důchod se při posuzování příjmu manželky počítá.
Aha, teď když to čtu, tak máte pravdu. Z dotazu není poznat, jetli se tazatelka ptá na zdanění důchodu nebo zda se důchod počítá při posuzování vyživované manželky. Omlouvám se. Pro tazatelku: důchod není zdanitelným příjmem, ale při posuzování, zda je manželka bez vlastních příjmů se do hranice 68tis., započítává.
Moc se omlouvám. Opravdu, když to po sobě čtu, tak jsem to napsala dost nejasně.Ale myslela jsem to tak, že známý pracuje a má manželku v důchodu. Takže moc děkuji za odpovědi :-)
Můžu mít prosím ještě dotaz? Co když budu celý rok 2011 na rodičáku, ale 1-5/2011 také OSVČ s příjmy do 68.000,- Budu si podávat přiznání, kdy si slevu na poplatníka uplatním. I tak si mě bude moci manžel odečíst?
Do vlastních příjmů manželky se kromě dávek státní sociální podpory (rodičovský příspěvek, přídavky na děti,porodné a pod.) a ještě kromě několika málo příjmů jako je např. příspěvek na péči, počítají všechny příjmy, tedy mateřská, nemocenské dávky, důchody, podpora v nezaměstnanosti, příjmy z OSVČ, příjmy z prodeje např. nemovitostí, jiného majetku a pod. Tak že pokud všechny tyto případné příjmy nepřekročí hranici 68000,- může se sleva na manželku uplatnit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2012 19:45
Dobrý den,
pokud se jedná o slevu na dani na manželku dočetla jsem se, že lze, když nemá příjem vyšší než 68.000,-. Počítá se do toho rodičovský příspěvek pobíraný po dobu rodičovské dovolené? A jak je to prosím s příjmem, který je starobním důchodem? Moc Vám děkuji a přeji hezký zbytek večera.