Dobrý den,
bohužel daň, která byla "sražena", tedy daň z měsíční závislé činnosti do 5000 Kč, je navždy ztracena a nelze ji ani na základě daňového přiznání ani v rámci ročního zúčtování nárokovat.
Pro Vás by bylo výhodnější podepsat u zaměstnavatele "prohlášení k dani" (§ 38k odst. 4 zákona o daních z příjmů), potom by Vám i z příjmů pod 5000 Kč/měsíc byla vždy srážena ZÁLOHA NA DAŇ, nikoliv konečná srážková daň. Tyto zálohy je Vám na Vaši zádost zaměstnavatel povinen zohlednit v ročním zúčtování záloh, o které ho můžete požádat. Přeplatek je zaměstnavatelem vracen nejpozději ve mzdě za březen následujícího roku. Roční zúčtování Vám zaměstnavatel udělá jen v případě, že jste během roku neměla souběh více zaměstnavatelů za jedno období.
Pokud si sama podáte daňové přiznání, tak už po zaměstnavateli samozřejmě nemůžete chtít roční zúčtování. Budete-li si ho sama podávat (což ale zřejmě není nutné), tak do něj samozřejmě uvedete jen příjmy, ze kterých byly sráženy ZÁLOHY, jak správně uvádíte.
Povinnou přílohou DP je potvrzení o příjmech vydané zaměstnavatelem, v tomto potvrzení by se příjmy daněné srážkovou daní neměly objevovat, údaje na potvrzení by tedy měly být shodné s těmi, které uvádíte v DP.
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 1. 2012 14:04
Dobrý den, mám jeden dotaz ohledně daně z příjmů FO. Jsem na rodičovské dovolené a při ní pracuji na základě dohody o provedení práce. Mzda za některé měsíce je nižší než 5 000 měsíčně a je z ní odvedena daň srážkou. Za některé měsíce je mzda vyšší než 5000Kč a daň je odvedená zálohově. Konkrétně - hrubý příjem za rok 2011, ze kterého byla odvedená daň zálohově je cca 26 000Kč. Myslím si tedy správně, že jsem povinná podat daňové přiznání, do kterého uvedu pouze příjmy za ty měsíce, kdy byla odvedená daň zálohově?Děkuji za odpověď. Bartáková