Usnesení o smíru

• (neregistrovaný)

18. 1. 2012 13:08

Naše firma měla spor s jinou firmou o zaplacení vzájemných faktur z r.2008 splatnost v roce 2008.
    My máme v účetnictví pohledávky v celkové výši 317 305,-
    Oni požadovali po nás přes 500 tis. z toho my máme v účetnictví závazky jen ve výši 265 960,-
    Na konci roku 2011 přišlo soudní usnesení o smíru s tím, že zaplatíme 220 000,-.
    Závazky jsem zaúčtoval tak, že jsem je ponižil o těch 220 tis. a rozdíl 45 960 jsem dal do výnosů.
    Jak zaúčtovat naše pohledávky? Mohu je dát do uznatelných nákladů?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2012 13:29

alen1 (neregistrovaný)

Re: Usnesení o smíru
      Dohodou o narovnání vzniká zcela nový závazek a pohledávka a to
      novým datem.Po této dohodě se ruší staré závazky a pohledávky a nahrazují se novými, které jsou v dohodě o narovnání.
      Zrušení starých pohledávek a závazků nemá vliv na to, že by se muselo podat dodatečné, protože smluvní vztah zanikl až dohodou o narovnání.
      Daňové důsledky:
      V případě, kdy je původní pohledávka 100 nahrazena novou pohledávkou 120, bude rozdíl (tj. 20) zdaněn ve zdaňovacím období, ve kterém nabyla účinnost smlouva o narovnání.

Pokud je původní pohledávka 100 nahrazena novou pohledávkou 80, bude rozdíl ve výši 20 představovat daňově uznatelný náklad (výdaj) ve zdaňovacím období, ve kterém nabyla účinnost smlouva o narovnání, a to za podmínky, že v tomto zdaňovacím období představovala pohledávka zdanitelný příjem zdaňovaný v základu daně.

Pokud byly tvořeny opravné položky je nutné je zrušit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).