Re: Usnesení o smíru
Dohodou o narovnání vzniká zcela nový závazek a pohledávka a to
novým datem.Po této dohodě se ruší staré závazky a pohledávky a nahrazují se novými, které jsou v dohodě o narovnání.
Zrušení starých pohledávek a závazků nemá vliv na to, že by se muselo podat dodatečné, protože smluvní vztah zanikl až dohodou o narovnání.
Daňové důsledky:
V případě, kdy je původní pohledávka 100 nahrazena novou pohledávkou 120, bude rozdíl (tj. 20) zdaněn ve zdaňovacím období, ve kterém nabyla účinnost smlouva o narovnání.
Pokud je původní pohledávka 100 nahrazena novou pohledávkou 80, bude rozdíl ve výši 20 představovat daňově uznatelný náklad (výdaj) ve zdaňovacím období, ve kterém nabyla účinnost smlouva o narovnání, a to za podmínky, že v tomto zdaňovacím období představovala pohledávka zdanitelný příjem zdaňovaný v základu daně.
Pokud byly tvořeny opravné položky je nutné je zrušit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 1. 2012 13:08
Naše firma měla spor s jinou firmou o zaplacení vzájemných faktur z r.2008 splatnost v roce 2008.
My máme v účetnictví pohledávky v celkové výši 317 305,-
Oni požadovali po nás přes 500 tis. z toho my máme v účetnictví závazky jen ve výši 265 960,-
Na konci roku 2011 přišlo soudní usnesení o smíru s tím, že zaplatíme 220 000,-.
Závazky jsem zaúčtoval tak, že jsem je ponižil o těch 220 tis. a rozdíl 45 960 jsem dal do výnosů.
Jak zaúčtovat naše pohledávky? Mohu je dát do uznatelných nákladů?