Re: Sleva na dítě
§ 35d
...
(4) ........ Plátce daně je povinen vyplatit poplatníkovi měsíční daňový bonus ve výši stanovené tímto zákonem při výplatě příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, jestliže jejich úhrn vyplacený nebo zúčtovaný tímto plátcem za příslušný kalendářní měsíc (§ 38h odst. 1) dosahuje u poplatníka alespoň výše poloviny minimální mzdy, zaokrouhlené na celé koruny dolů (dále jen "polovina minimální mzdy"). Do těchto příjmů se nezahrnují příjmy od daně osvobozené a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.
pokud by jí nestačil výše uvedený zákon o daních z příjmů, najde také opdpověď tady:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/dane_poplatky_14991.html
Měsíční daňový bonus lze vyplatit, pokud jeho výše činí alespoň 50 Kč, maximálně však do výše 5 025 Kč měsíčně, jestliže úhrn příjmů podle § 6 ZDP za příslušný kalendářní měsíc dosahuje u poplatníka alespoň výše poloviny minimální mzdy (tj. 4 000 Kč). Do těchto příjmů se také nezahrnují příjmy od daně osvobozené a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně.
Chápu dobře, že když jsem v roce 2011 nedosáhla celkového příjmu 48000,-, a uplatnila jsem si daňový bonus pouze za dva měsíce, tak aby si slevu na děti a daňový bonus uplatňoval otec dětí za ty zbylé měsíce?
No já jsem to pochopila, že mzdová účetní tvrdí, že bonus až od 4.000 měsíčně a za rok při příjmu 48.000, a to je podle mě pravda..nebo ne?protože tazatelka měla příjem nad 4.000 pouze 2x a celkem za rok těch 48000neměla..myslím, že se diví, proč ho nemůže uplatnit za celý rok...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 1. 2012 18:01
Dobrý den,
v kterém § najdu, že bonus na dítě se uplatňuje od 4000 Kč měsíčně? Mzdová účetní mí trvdí, že nejdřív musím mít 48 000 Kč za rok a nedá si to vymluvit.