To je síííííla
Dobrý den, to je teda něco, to bych nečekal, vzdám se výdajů, budu platit vyšší daň, sociální a zdravotní pojištění, a budu podvodník?? A jak to mám teda dělat když mě odběratelé tlačí až k 90-ti denní splatnosti faktur, mě malého živnostníka s 2 zaměsnancema, který nikdy nezaplatil státu nic pozdě ani jeden odvod pojistného, daŇ, žádnému dodavateli fakturu se spožděním…Potřebuji peníze točit, nakupovat materiál,….mám kontokorentní úvěr s nedostačující částkou.
Tak poraďte, nejraději bych se na vy…l, člověk se snaží, je poctivý a naše super zákony z něj ještě udělají podvodníka. A co jsou ti co okrádají stát o miliony?? Asi hrdinové dnešní doby:(.
No ni jdu makat Martin
Re: To je síííííla
Nařčení z úvěrového podvodu bych se neobávala v případě, že Vámi deklarovaný zisk ve formuláři banky bude stejný jako to, co uvádíte na přiznání - a pokud samozřejmě budete řádně splácet. Znám ale "borce" - resp. úvěrové podvodníky, kteří v prohlášení bance uvedli např. že nemají žádné vyživované osoby - a "zapomněli" tak na svoje dvě nezletilé děti; dále uvedli, že souhrnný příjem domácnosti je dejme tomu 50 tisíc, přičemž jaksi zapomněli dodat, že s manželkou mají rozdělené společné jmění manželů, tudíž že k penězům manželky jaksi nemají přístup; titíž lidé "zapomněli" bance oznámit svoje další úvěry a půjčky atd... ale to už je poněkud "off topic" :-(
Děkuji, právě proto jsem se ptal, jestli to tak může být zaúčtováno, aby vše bylo v naprostém pořádku. Dobrovolně budu platit více státu a málem ze mě byl podvodník, už jsem si říkal, že by platilo pořekadlo:
Poctivostí …nejdřív pojdeš! tak snad to bude pořád …nejdál dojdeš.
Děkuji Martin
Martine,
já jsem pochopil, na co jste se ptal. Mj. dělám reporting pro banky na úvěry.
Souhlasím s tím, že pokud budete řádně splácet, což Vám přeji, tak že se do toho nebude nikdo velmi pravděpodobně vrtat.
Vůbec jsem nepředpokládal, že byste vyrobil jiné DP pro FÚ a jiné pro banku. To je jednoznačný podvod. O tom se nebavíme.
Ale přečtěte si § 211 Trestního zákoníku: Kdo uvede hrubě zkreslené údaje...
Sám uvádíte, že "potřebuji pro získání vyššího kreditu u
banky, vyšší příjmy než mi vycházejí ke zdanění" a chcete těchto "vyšších příjmů" dosáhnout účetní operací resp. jiným posouzením nákladů než v minulých a asi než v budoucích letech.
To co chcete udělat není v "naprostém pořádku".
Ale máte možnost volby.
Držím palce.
Hezký den!
Re: Vyšší příjmy
Je zajímavé, jak tady každý myslí na podvádění a uvádí situace, které by mě tedy vůbec nenapadly jako to s podáním dodatečného daňového přiznání, tak tady člověk dostane tipů i když vůbec nechce.
Vedu DE jsem FO. Příjmy jsem měl narůstající, protože s poctivou prací získávám stále nové a nové klienty, kolikrát ani nestíhám, ale tím, že mě větší odběratelé a konkurence dotlačili ke splatnosti mých faktur 90dnů, což je 3 měsíce mám vysoké pohledávky k 31.12 a nižší příjmy ke zdanění. Tedy potřebuji prostředky navíc než faktury budou splatné a já budu moci se svými penězi pracovat. Nejde o žádné převratné částky, vyřeším to spotřebitelským úvěrem pro klid duše. A budu šťastný, že po 10 letech budu platit minimální sociální a zdravotní pojištění a žádné daně.
Takže Vám děkuji za názory a přeji uspěšný den Martin
To není, že myslíme na podvádění. Ve své praxi se setkáváme s různými požadavky klientů a ty pak řešíme v rámci zákonných hranic.
Měla jsem pouze na mysli pokud vedete DE, zda by to nevyřešilo legálně podané DP s výdaji %, ale je potřeba zvážit všechna pro a proti s tím spojené.Podnikatel má právo zvolit způsob zdanění (v rámci zákonných možností, takový který je pro něho v jeho ekonomické situaci vhodnější).
Paušální výdej nepřipadají v úvahu, to bych se nedoplatil a navíc dodanění pohledávek a závazků a opravné DP 2010, to vůbec.
Mě šlo o to zda je zakonné a bylo mi tady i potvrzeno, že výdaje zaúčtuji nedaňově (tím se mi zvýší příjmy ke zdanění), ale uplatním si z těchto dokladů DPH, to bylo vše o co mi šlo. Najednou se tady na mě pohlíželo jako bych chtěl spáchat nějaký úvěrový podvod. Martin
To co navrhujete je zcela zákonné z daňového hlediska a FÚ nemůže říct ani popel. Že si tím zkreslujete své "účetnictví" je jen vaše věc. Ale z hlediska banky předkládátete nepravdivé údaje (skoro by se dalo říct, že lžete). Banku zajímají vaše výdaje a příjmy (z nich počítá vaši schopnost splácet ). A vy prostě uvedete nesprávné výdaje.
Tak to je krásná otázka, někteří říkají ano, jiní ne.
Tak jak to tady je? A když si můžu DPH uplatnit 3 roky zpětně?
Příklad koupil jsem nářádí v roce 2010 pro domácí použití, doklad v účetnictví samozřemě není, ale v roce 2011 jsem zjistil, že ho potřebuji ke své práci a DPH si tedy uplatnit můžu, nebo ne?? A to kvůli tmu musím podat opravné daŇové přizání za rok 2010 i když daň z příjmu upravovat nechci. Možná je to špatný příklad, ale rád počkám na Vaše reakce. Zatím děkuji za odpovědi a připomínky Martin
Zdravím vás Martine,
já myslím, že se jedná o 2 různé věci. DPH 3 roky zpětně může být třeba v případě, že zaměstnanec nakoupil nářadí, doklad někde ztratil, nový mu nechtěli vystavit a po několika měsících ho objeví. Takže doklad z roku 2010 , fyzicky najdu 19.1.2012 a tento den si ho dám do účetnictví a uplatním si z něj DPH.
Pokud se v roce 2010 rozhodnu, že výdaje dám nedaňově, tedy si neuplatním DPH, dobrovolně tím říkám, že tyto nákupy nejsou k podnikání a nemůžu si to do 3 let rozmyslet.
Nebo např. z důvodů, abych neměla vysoký nadměrný odpočet neuplatním DPH, výdaje mám daňově, jen jsem "zatím neuplatnila DPH", protože např. mám nízké příjmy, nabíhá mi činnost, mám vysoké náklady, ale vím, že budu mít např. za několik měsíců vysoké příjmy, takže pouze přesunu odpočet DPH do jiného období.
Mě to přijde celé divné. Copak bankéř alespoň jedné banky v této zemi není schopen objektivně posoudit vaši situaci a za nějakých podmínek vám půjčit. Pokud jste životaschopný business, měl by se najít. Já jsem např před pár lety narážel na rigidní metodiku bank, která nechápe, že paušální výdaje v této zemi jsou v některých případech nereálné a. že efektivní příjmy mohou být jiné než v DP. Přesto jsem našel takovou banku, která to pochopila s půjčila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 1. 2012 0:10
Prosím Vás, potřebuji pro získání vyššího kreditu u banky, vyšší příjmy než mi vycházejí ke zdanění. Můžu výdaje zaúčtovat nedaňově pro daň z příjmu, ale z těchto dokladů si uplatnit DPH??? Moc děkuji za reakce Martin