Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 1. 2012 8:35
Dobrý den,
Mohli byste mi prosím poradit, jak je to s nahlížením na aktuální problematiku - od 1/1/2012 švarcův system?
Pracuji jako redaktorka v novinách na žl. Zaměstnavatel mi však nabízí smlouvu dle autorského zákona, která, dle mého názoru, tento problém s napadnutelností, neřeší (změnit se z žl na smlouvu autorskou) - jelikož stále to neřeší odvody státu, o které zde státu a zákonu jde.
Usuzuji tak z článku, který jsem četla včera na idnes
Zdroj: http://finance.idnes.cz/svarcsystem-je-od-ledna-nelegalni-hrozi-za-nej-vysoke-pokuty-p5l-/podnikani.aspx?c=A120110_1713707_podnikani_zuk
Kde uvádějí: "Pracujete u firmy jako ostatní zaměstnanci, řídíte se pokyny šéfa, každý měsíc berete peníze, ale sociální a zdravotní pojištění si platíte sami. To je typický příklad takzvaného švarcsystému. Navenek jste osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), fakticky ovšem vaše práce odpovídá pracovněprávnímu vztahu."
Vnímám tedy dobře to, že mi hrozí pokuta od státu, pokud setrvám jako osvč na žl a budu fakturovat pouze od jedne společnosti, ať už přes ŽL, nebo přes smlouvu autorskou? je nutné aby se mnou zaměstnavatel uzavřel pracovní vztah? Co si o tom myslíte? Popravdě nechci platit pokutu 100tis, jen proto že to zaměstnavatel sám neřeší.
Děkuji za zpětnou vazbu.