Nevyplacené mzdy a dpfo

• (neregistrovaný)

19. 1. 2012 10:34

bývalý zam-tel mi do dnešního dne nevyplatil mzdy za prvních 5měsíců 2011. Takže když jsem dala okamžitou výpověď nedostala eldp ani potvrzení o zdanitelných příjmech. Zbytek roku jem odpracovala u jiné firmy. Jak mám podat dpfo v případě, že ho můžu podat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2012 10:49

RenataH (neregistrovaný)

Re: nevyplacené mzdy a dpfo
      Pominu-li skutečnost, že jste nepodala okamžitou výpověď, ale zrušila jste pracovní poměr, musíte požádat bývalého zaměstnavatele o vystavení potrvzení o zdanitelných příjmech. Na základě tohoto potvrzení (vč. toho od současného z-tele) podáte DP (pokud nejste povina podat DP, můžete i požádat o RZD)

• 19. 1. 2012 11:07

RenataH (neregistrovaný)

Ještě dodám, že každý (tedy i bývalý) zaměstnavatel je povinen potvrzení vystavit, nikoli posílat poštou. Takže doporučuji zatelefonovat a domluvit se, případně napsat,můžete tak urgovat i ELDP.

• 19. 1. 2012 13:36

Lucka N. (neregistrovaný)

Velice děkuji a omlouvám se za to fau paux ohledně "podání okamžité". Nevím proč, ale měla jsem za to, že mi zaměstnavatel ani nemůže v případě nevyplacených mezd vystavit potvrzení ani eldp.

• 19. 1. 2012 20:13

Kara (neregistrovaný)

ELDP vystavit a odeslat jak na sociálku, tak Vám, musí, protože tam se uvádějí zúčtované příjmy, i když nebyly vyplacené. Potvrzení o zdanitel.příjmech taky vystavit musí na Vaše požádání, ale do příznání půjde jen taková poměrná část hrubé mzdy, odvodů zaměstnavatele a sražených daní, která se bude rovnat skutečně vyplacené čisté mzdě. Takže jestli vám nevyplatil vůbec nic, do přiznání půjde 0 Kč a 0 sražených daňových záloh.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).