Re: Zadržování mzdy?
Je to neobvyklý postup. Avšak, máte-li na výplatnici do hrubé mzdy započítanou odměnu ( a z ní přísl.odvody), zvýší se vám o to průměrný výdělek ze 4. čtvrtletí. Máte-li na výplatnici vyznačenu zálohu, byla Vám vyplácená mzda o to reálně snížena. A na tuto sraženou částku máte v každém případě právo, to si ohlídejte.Myslím si, že pokud tuto nechali projít výplatou, počítají s určitostí, že Vám bude vyplacena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
19. 1. 2012 15:03
Dobrý den,
pracuji ve školství (MŠ). Ve výplatnici za měsíc prosinec 2011 mi byla přiznána odměna (prý 13. plat), který je na výplatnici označen jako "záloha", tato odměna byla připočítáná k běžné hrubé mzdě a byly z celkové částky odvedeny srážky (Sociálnka, zdravotka, daň). Na účet mi ale přišla mzda, která je jakoby vypočítána jen z klasické hrubé mzdy (jakoby odměna nebyla její součástí) a naší "účetní" mi bylo řečeno, že do 20.dne v měsíci má povinnost mi oddeslat na účet pouze mzdu bez této odměny a zbytek mi může poslat až do konce měsíce.
Abych řekla pravdu, tak to vůbec nechápu, jak může z ještě nevyplacené mzdy (klasická hrubá mzda + odměna) strhnout srážky a na účet mi poslat jen část platu bez odměny. Tj. moje čistá mzda na účtě (ačkoliv hrubá mzda byla vyšší než obvykle - normální +13.plat) je ve skutečnosti asi o 2 tis. menší (vlivem vyšších srážek).
Má zaměstnavatel na toto právo?
A to se ještě v práci roznáší, že ten 13. plat nakonec možná vůbec nebude, záleží prý na ročním vyučtování.
Děkuji za odpověď
Alena