Re: Obrat dle zákona o DPH - 25mil Kč
Opravdu? to by bylo super, ale v zákoně o DPH v par. 6 je toto:
"Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně ..."
je tam slovo úplat ...
-mohl byste mi, prosim, rici, z jakeho par. vyplyva ze to je podle DUZP?
§4/1/a - obecný pojem úplata
úplata - dodáte něco za peníze, neznamená, že už je zaplaceno
No, velmi bych si pral, aby to tak bylo, ale §4/1/a rika:
"a) Pro účely tohoto zákona se rozumí: úplatou částka v penězích nebo v platebních prostředcích nahrazujících peníze nebo hodnota poskytnutého nepeněžního plnění". Potreboval bych mit jistotu, ze to tak je, aby se pak nestalo, ze i ve 2013 povedu dal DE a pak na me FÚ skoci s tim, ze to je spatne ...
§ 6/2 ZDPH:
(2) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění, kterými jsou dodání zboží, převod nemovitosti a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za
a) zdanitelné plnění,
b) plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
c) plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.
.... do obratu se zahrnuje souhrn úplat, která Vám NÁLEŽÍ ... tedy bez ohledu na to, zda došlo k úhradě.
... náleží za co? Za USKUTEČNĚNÁ PLNĚNÍ.
... obrat se tedy bere podle DUZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
20. 1. 2012 0:55
Bohužel jsme prekrocili obrat 25 mil. Kč (ke všemu ještě asi jen o 1 % tj. CCA 250 000 Kč).
Hledám možnosti, jak se napřesrok vyhnout povinnosti vést účetnictví.
Tonoucí se stébla chytá a tak zkouším tuto konstrukci:
Velkou část příjmů mi v DE udělal jeden velký zápočet za CCA 2 mil. CZK - zápočet faktur z roku 2010 - zápočet zkraje roku 2011. Bere se obrat dle datumu úhrady nebo vystavení faktur?
Kdyby se bralo jen vystavení faktur (což by podle mě mělo logiku, protože by se to vázalo opravdu na zdanitelná plnění daného roku), tak bychom se do obratu 25mil. Kč pohodlně vešli...
Ale z formulace § 6 zákona o DPH mám nepříjemný pocit, že to tak není, že důletitá je úhrada nikoliv vystavení faktury ...
Potvrďte mi, prosím, jak to naši zákonodárci myslí + zkušené poprosím o eventuelní tipy, jak srazit obrat o 1 % ....
Díky J.