Re: Pracovní úraz
To, že Kooperativa nezaplatí třeba celou částku, kterou vyúčtujete, s tím jsem se v praxi setkala. Proto je možná lepší, když PÚ neodškodňuje přímo zam-tel a pak fakturuje Kooperativě, ale podklady zašle přímo na Kooperativu a ta odškodní přímo zam-ci. Ale že by neodškodnila vůbec? Měli jste řádně sepsaný úraz? Stal se mu úraz opravdu v souvislosti se zaměstnáním?
Ano,vše bylo řádně sepsáno,jsme velká firma,jako účetní pracuji již 20let,také jsem se s tím nesetkala,ale citace z dopisu pojišťovny:
"nebyla naplněna skutková podstata pracovního úrazu - ne každé poškození zdraví,byť k němu dojde v průběhu pracovní směny,je pracovním úrazem.Vždy musí existovat úrazový děj."
Na záznamu PÚ je uvedeno /ve stručnosti/že pracovník při připojování el.kabelu poklekl a ucítil bolest v koleni - natažené vazy.
Asi bych to taky neposoudila jako prac. úraz. To je podobné, jako když se člověk ohne a nemůže se již narovnat, lidově řečeno rupne mu v zádech. Taky to není prac. úraz. Je to následek něčeho, v tomto případě třeba vadného držení těla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
20. 1. 2012 6:45
Dobré ráno,prosím o radu k tomuto případu.V dubnu se našemu zaměstnanci stal pracovní úraz.Byl sepsán záznam o PÚ,po ukončení neschopnosti jsem spočítala odškodnění a bezpečák poslal na Kooperativu.Ta případ prošetřila a odmítla odškodnění proplatit,že se nejedná o prac.úraz.Já jsem se to dozvěděla včera :-(.Když jsem požadovala o stanovisko nadřízeného /zda je nenebo není tedy PÚ/,tak mi řekl,že pro organizaci je to PÚ,pro Kooperativu není.Na mzd.listě mám,že to byl PÚ a dle mého názoru se nemůže jedna událost posuzovat dvojím metrem.Buď je to PÚ nebo není.Prosím,jakého názoru jste vy ? Děkuji