Důchodci a ZP-mzdovky prosím

• (neregistrovaný)

20. 1. 2012 11:18

Dobrý den, včera jsem jsem dala dotaz pod tímto názvem, bohužel mi nikdo neodpověděl.
    Mám na mysli pracující důchodce.
    Platí toto pravidlo pro důchodce (a to jakéhokoli typu): aby byl pojištěn státem, není důležité, zda důchod pobírá, ale zda má v ruce rozhodnutí o přiznání důchodu. Jak to sledujete v praxi? Pokud mu podle let vznikl nárok na důchod (toto datum musím sledovat kvůli rozlišování na ELDP), ale on si nepožádá, v ruce žádné rozhodnutí o přiznání důchodu nemá - není tedy zdravotně pojištěn státem?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 11:48

jasná (neregistrovaný)

Re: Důchodci a ZP-mzdovky prosím
      >Dobrý den, včera jsem jsem dala dotaz pod tímto
      >názvem, bohužel mi nikdo neodpověděl.
      >Mám na mysli pracující důchodce.
      >Platí toto pravidlo pro důchodce (a to jakéhokoli
      >typu): aby byl pojištěn státem, není důležité, zda důchod
      >pobírá, ale zda má v ruce rozhodnutí o přiznání
      >důchodu. Jak to sledujete v praxi? Pokud mu podle let vznikl
      >nárok na důchod (toto datum musím sledovat kvůli
      >rozlišování na ELDP), ale on si nepožádá, v ruce žádné
      >rozhodnutí o přiznání důchodu nemá - není tedy zdravotně
      >pojištěn státem? - pokud si o důchod nepožádá, na ZP nehlásíte jako důchodce a není za něj plátcem stát.

• 20. 1. 2012 12:47

Kara (neregistrovaný)

Re: Důchodci a ZP-mzdovky prosím
      Děkuji. Takže je rozhodující datum přiznání důchodu. To tedy platí i pro předčasné důchodce: požádá, dostane rozhodnutí o přiznání, ale důchod nebude pobírat, protože pracuje dál. Ode dne přiznání je pojištěn státem a hlásí se D, je to tak? Takže Vám vždycky musí přinést rozhodnutí o přiznání důchodu, je to tak?
      A teď další otázka - pokud je důchod přiznaný až v průběhu měsíce a on má třeba zkrácený úvazek a nevydělává si 8000 Kč, musí se za tu poměrnou část měsíce (před přiznáním důchodu) odvést aspoň z poměrné části minimální mzdy, je to tak? A totéž platí např. i pro pracujícího studenta, který začne studium v průběhu měsíce, mám pravdu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).