Práce na ŽL na vedlejší činnost

• (neregistrovaný)

20. 1. 2012 12:31

Dobrý den vespolek,
    můj dotaz je jednoduchý.

Pracuji na hlavní pracovní poměr a pobírám mzdu. K tomu mám na vedlejší činnost živnost.

Chci se zeptat, zda existuje nějaké omezení, kolik si člověk na vedlejší činnost při práci na živnostenský list může vydělat. Nějaký konkrétní strop. Pokud není, když si na živnost vydělám víc než kolik bude činit má mzda v hlavním pracovním poměru, zda se to musí nějak dodanit, odvést zpětně sociální a zdravotní.

Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 13:06

Maxx (neregistrovaný)

Re: Práce na ŽL na vedlejší činnost
      odvést ZP musíte vždy (podáte Přehled pro OSVČ)
      odvést SP musíte, pokud výdělek přesáhne cca 60 tis. (vždy podáte Přehled pro OSVČ)
      musíte podat dańové přiznání, kde sečtete příjmy ze zaměstnání i podnikání

Ale vydělat si můžete klidně víc na ŽL než v zaměstnání.
      Dotaz je jednoduchý, práce s přehledy a přiznáním bude dost.

• 20. 1. 2012 14:06

Karell (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Když ale pracuji na hlavní prac. poměr a zaměstnavatel za mě odvádí sociální a zdravotní pojištění, tedy platí zálohy, které bych v případě, že budu pouze podnikat na ŽL, platil sám.
      Pokud bych na ŽL měl pak vysoké příjmy(nad cca 60 tisíc, kdy těch 60 je zisk | příjmy mínus výdaje), byl by mi dopočten rozdíl. Chápu to správně.

• 20. 1. 2012 14:11

Maxx (neregistrovaný)

SP a ZP musíte odvést z obou příjmů. POkud by jste byl pouze OSVČ - tak platíte jako OSVČ, pokud jste zaměstnanec - platíte jako zaměstnanec.
      Pokud jste obojí - platíte z obojího.
      Zmíněný přehled pro SP a ZP se podává pouze na příjmy z OSVČ, tam se zaměstnání už nedopočítává.
      Mám takového klienta, který zaplatí jako OSVČ na ZP asi 300 Kč. K tomu za něj odvádí ZP i zaměstnavatel.
      Sežeňte si nějakou účetní, která Vám to zpracuje.
      Ty zmíněné zálohy na ZP a SP - jsou jen minimální platbou pro ty, kteří mají nízké příjmy. Pokud budete mít zisk půl mil. z podníkání - zaplatíte z půl mil. A k tomu ještě za Vás odvede zam-tel ze mzdy. (jsou tam nějaké stopy, ale až nad 1 mil)

• 20. 1. 2012 14:17

Katka2 (neregistrovaný)

Ani ne. To co za vás odvádí zam-tel, je z toho příjmu, který máte v zaměstnání. Z toho co vyděláte jako OSVČ, musíte odvést sám. Když vyplníte přehledy pěkně podle návodu, vyleze vám, kolik platit. Zálohy se platí v průběhu roku proto, aby to pak v dubnu nebyla taková rána najednou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).