Re: přerušení podnikání-dodanění pohledá
Děkuji paní R...můžu mít ještě doplňující dotaz?
Může si manžel sám od sebe dodanit pohledávky a závazky za rok 2011? Kdyby chtěl za rok 2012 uplatnit výdaje % z příjmu,stejně by musel udělat dodatečné přiznání za 2011. Má za rok 2011 ztrátu a velké pohledávky a malé závazky.Po dodanění by něco málo odvedl FÚ a měl by čistý stůl pro rozhodování za rok 2012.Může?Nezlobte se za "takové" dotazy...Děkuji.
Re: přerušení podnikání-dodanění pohledá
Pokud manžel hodlá v roce 2012 uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak může v daňovém přiznání za rok 2011 provést úpravy základu daně.
Případy, ve kterých je poplatník povinen či oprávněn zvyšovat nebo snižovat základ daně či provádět jeho úpravy, jsou vyjmenovány v ustanovení § 23 zákona o daních z příjmů. V jiných, než zákonem stanovených případech (tedy sám od sebe, jak se mu to zrovna hodí) by podle mého názoru neměl provádět úpravy základu daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2012 17:49
Dobrý den,mám nejasno v dodanění pohledávek.Manžel chce přerušit podnikání k 31.1.2012(není práce) a snad obnovit činnost koncem dubna nebo v květnu.Má pohledávky za rok 2011.Dočetla jsem se ,že k 31.3.když činnost neobnoví,musí pohledávky v daňovém přiznání za rok 2011 dodanit.Pochopila jsem to dobře? Děkuji.