Přerušení podnikání-dodanění pohledávek

• (neregistrovaný)

20. 1. 2012 17:49

Dobrý den,mám nejasno v dodanění pohledávek.Manžel chce přerušit podnikání k 31.1.2012(není práce) a snad obnovit činnost koncem dubna nebo v květnu.Má pohledávky za rok 2011.Dočetla jsem se ,že k 31.3.když činnost neobnoví,musí pohledávky v daňovém přiznání za rok 2011 dodanit.Pochopila jsem to dobře? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2012 20:56

Zdena R (neregistrovaný)

Re: přerušení podnikání-dodanění pohledá
      Nepochopila:-) Dodaňoval by v případě, že by činnost přerušil v roce 2011 a do termínu pro podání přiznání za rok 2011 (2.4.2012) by činnost neobnovil.

• 21. 1. 2012 14:22

anasta (neregistrovaný)

Děkuji paní R...můžu mít ještě doplňující dotaz?
      Může si manžel sám od sebe dodanit pohledávky a závazky za rok 2011? Kdyby chtěl za rok 2012 uplatnit výdaje % z příjmu,stejně by musel udělat dodatečné přiznání za 2011. Má za rok 2011 ztrátu a velké pohledávky a malé závazky.Po dodanění by něco málo odvedl FÚ a měl by čistý stůl pro rozhodování za rok 2012.Může?Nezlobte se za "takové" dotazy...Děkuji.

• 21. 1. 2012 17:11

Zdena R (neregistrovaný)

Pokud manžel hodlá v roce 2012 uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak může v daňovém přiznání za rok 2011 provést úpravy základu daně.

Případy, ve kterých je poplatník povinen či oprávněn zvyšovat nebo snižovat základ daně či provádět jeho úpravy, jsou vyjmenovány v ustanovení § 23 zákona o daních z příjmů. V jiných, než zákonem stanovených případech (tedy sám od sebe, jak se mu to zrovna hodí) by podle mého názoru neměl provádět úpravy základu daně.

• 21. 1. 2012 17:50

anasta (neregistrovaný)

Ještě jednou děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).