Re: Vyúčtování daně- prosím p.HP
>Dobrý den
>
>Kdo patří do přílohy č.2?
>Máme 2 cizince - Finsko a Austrálie (Australan má pas
>italský,tak jsem ho přihlašovala jako Itala, aby byl
>občanem EU), zaměstnaní jsou celý rok jen u nás,
>Prohlášení mají podepsané, oba mají přechodné bydliště v ČR,
>kdo přesně se má psát do přílohy č.2? Můžete mi to
>prosím někdo vysvětlit, jestli mám povinost tuto přílohu
>podat?
>
>Děkuji
Do přílohy č. 2se zapisují nerezidenti. To znamená, pokud Vaši zaměstnanci mají bydliště v ČR a zdržují se zde více než 183 dnů v roce, tak je tam napište. Ani podávat ji nemusíte. Pokud by u vás byli zaměstnaní např. jen 2 měsíce v roce na brigádu, pak byste je tam uváděla. Hezký den.
Takže jestli tomu dobře rozumím, tito 2 zaměstnanci mají přechodné bydliště v ČR, pracují v naší firmě celý rok a domu nejezdí jsou pořád v ČR. Jediné příjmy po celý rok mají z naší firmy.
Takže přílohu č.2 nebudu podávat?
V jakém případě bych tuto přílohu musela podávat?
P.S.Děkuji moc za odpovědi, hodně mě pomáháte a objasňujete problémy, které mi dělají hlavu a nemám se koho zeptat. Ještě jednou monohkrát děkuji.
Přílohu 2 podáváte v případě, že zaměstnáváte pracovníky uvedené v §2 odst.3, což jsou ti, kteří nejsou uvedeni v §2 odst.2 (§2 odst. 2 - to jsou ti, kteří mají v ČR bydliště nebo se zde obvykle zdržují alespoň 183 dnů v roce). Já měla např. slováky, kteří sem jezdili pouze za prací, každý den se ale vraceli na Slovensko.
Poplatníky obvykle se zdržujícími na území České republiky jsou ti, kteří zde pobývají alespoň 183 dnů v příslušném kalendářním roce,
bydlištěm na území České republiky se pro účely tohoto zákona rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat. Toto Vaši zaměstnanci splňují, takže jsou poplatníky podle §2 odst.2, takže do přílohy č.2 s poplatníky podle §2 odst. 3 nepatří.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2012 11:02
Dobrý den
Kdo patří do přílohy č.2?
Máme 2 cizince - Finsko a Austrálie (Australan má pas italský,tak jsem ho přihlašovala jako Itala, aby byl občanem EU), zaměstnaní jsou celý rok jen u nás, Prohlášení mají podepsané, oba mají přechodné bydliště v ČR, kdo přesně se má psát do přílohy č.2? Můžete mi to prosím někdo vysvětlit, jestli mám povinost tuto přílohu podat?
Děkuji