Re: OSVČ a mateřská
Nemocenské pojištění za vás stát neplatí, takže pokud si ji nebude sama platit, tak na PPM nebude mít nárok.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2012 12:10
Dobrý den,
pracovala jsem jako OSVČ, řádně platila zdravotní, důchodové i nemocenské a v roce 2011 jsem porodila dítě. Měla jsem tedy nárok na PPM a nyní na RD. Živnosťák jsem před porodem tedy pozastavila a nechám jej pozastavený až do konce pobírání RP. Za rok 2011 tedy nemám žádné příjmy z podnikání - živnosťák pozastaven. Je třeba něco hlásit na FÚ, sociálku a zdravotku? Aby nečekaly, že pošlu přiznání a přehledy.
A ještě jeden dotaz, nyní, ještě v době pobírání RP plánujeme druhé dítě. Jak to bude s nárokem na mateřskou? Nyní si nic neplatím, plátce všeho stát. Budu mít opět nárok na PPM (i když je živnosťák pozastavený a nemocenskou platí stát)? A pokud ano, z jakého vyměřovacího základu?
Děkuji