OSVČ a mateřská

• (neregistrovaný)

21. 1. 2012 12:10

Dobrý den,

pracovala jsem jako OSVČ, řádně platila zdravotní, důchodové i nemocenské a v roce 2011 jsem porodila dítě. Měla jsem tedy nárok na PPM a nyní na RD. Živnosťák jsem před porodem tedy pozastavila a nechám jej pozastavený až do konce pobírání RP. Za rok 2011 tedy nemám žádné příjmy z podnikání - živnosťák pozastaven. Je třeba něco hlásit na FÚ, sociálku a zdravotku? Aby nečekaly, že pošlu přiznání a přehledy.

A ještě jeden dotaz, nyní, ještě v době pobírání RP plánujeme druhé dítě. Jak to bude s nárokem na mateřskou? Nyní si nic neplatím, plátce všeho stát. Budu mít opět nárok na PPM (i když je živnosťák pozastavený a nemocenskou platí stát)? A pokud ano, z jakého vyměřovacího základu?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2012 13:45

Jindra1 (neregistrovaný)

Re: OSVČ a mateřská
      Pokud jste přerušovala činnost v r.2011, musíte podávat jak daňovku, tak přehledy, byť nulové, jinak byste mohla být "popotahována"...

• 21. 1. 2012 14:18

HJ (neregistrovaný)

Děkuji. A nevíte, jak je to potom s výpočtem té druhé mateřské a nárokem na PPM?

• 21. 1. 2012 14:41

n (neregistrovaný)

Nemocenské pojištění za vás stát neplatí, takže pokud si ji nebude sama platit, tak na PPM nebude mít nárok.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).