Úplný začátečník - prosím o radu

• (neregistrovaný)

22. 1. 2012 22:19

Jsem úplný začátečník. Od 6. ledna naše firma zaměstnává jednu osobu. Máme pořízený software Pohoda. Potřebovala bych - krok po kroku zjistit, jak se účtují mzdy - kdy (s výplatou mzdy, nebo na konci příslušného měsíce), kam a jak se tyto mzdy vůbec v pohodě zjistí a získají. Netuším vůbec jak postupovat - mám teda příručku, podle které se to dá udělat a i nějaké znalosti získané při instalování softwaru, ale mám obavy, zda opravdu vím jak na to. A naše účetní poradkyně je momentálně mimo.
    Moc děkuji za ochotu a pomoc.
    Gábina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2012 22:37

Zdenka01 (neregistrovaný)

Re: úplný začátečník - prosím o radu
      Zaměstnanci se do programu vkládají přes Mzdy - Personalistika - Insert - tím založíte nového zaměstnance, vše vyplníte. Najděte si nápovědu - personalistika - pracovní poměr - vše je tam hezky vysvětleno. Když vyplníte hořejší kolonky jako je jméno atd. pak musíte kliknout na liště dole daně a pojisté a zadat vše podle potřeby. Jako jsou slevy na dani, na děti, invaliditu atd. Pak dáte uložit. Je to na rozsáhlejší psaní, ale nápověda v Pohodě je dobře napsaná, stačí jen to pročíst. Když nebudete vědět, napište konkrtétní dotaz.

• 22. 1. 2012 22:44

Pokud už máte zadaný zaměstnance, tak vystavit mzdy za leden:
      Kliknete na Mzdy - Leden (musíte mít ale v personalistice vše vyplněné, to znamená - třeba pokud měl zaměstnanec dovolenou, nebo nemoc atd.) vygenerují se Vám mzdy za leden. Zkontrolujete a pokud je chcete přenést do účetnictví dáte pokyn Záznam - zaúčtovat mzdy. Vystaví se vám veškeré závazky jak pro FU, tak ZP i OSSZ, a odvody mezd na účet zaměstnance.

• 22. 1. 2012 22:53

Olive (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát....opravdu si jakékoliv pomoci vážím. Když udělám výše popsanou činnost - kdy to mám provést? Mzdy budou vypláceny k 10. v následujícím měsíci. To znamená, že třeba prvního února provedu danou operaci - vše mi skočí na příslušné účty (nebo jenom do závazků a já je pak musím ze závazků zaúčtovat? jsem opravdu neznalá věci a ráda bych v tom měla jasno a naučila se to). Pak si vytisknu tři potřebné formuláře na FU, OSSZ a ZP a následně vyplatím přes banku mzdu?

• 22. 1. 2012 23:03

Nejlépe je asi tak 2 dny předem, záleží na Vás, jak máte ve smlouvě pro zaměstnance dané datum výplat, tak aby peníze měli ten den na účtě. Záleží zda vedete účetnictví, nebo DE. Vy si musíte vše zadat dopředu. V Nastavení - Globální nastavení - v kolonce Mzdy vše řádně doplnit a zkontrolovat. Závazky se pak vytvoří dle tohoto nastavení. Přímo v programu Pohoda máte ke každé věci nápovědu. Takže pokaždé když nevíte, dejte F1, nebo přímo otazníkem kliknete na příslušný řádek. Prostudujte nápovědu ke mzdám, je to tom napsané.

• 23. 1. 2012 10:12

olive (neregistrovaný)

Děkuji moc. Vedu účetnictví a vše bych měla mít předvyplněné od účetní poradkyně, která mi to instalovala a pomáhala dávat dokupy.....vše o zaměstnanci - nastavení, globální nast. mzdy1 jsem si dělala sama s její pomocí, též vše v personalistice......ohledně mezd 2 - to už dělala čistě sama, takže doufám, že je vše dobře....ale pracují v její firmě též s Pohodou, tudíž by mělo. Mě šlo hlavně o tom - co udělat v prvních dnech měsíce února - výpočet mezd, zaúčtování, vytisknutí formulářů a výplata...to už jsme nestihly a momentálně je mimo, takže jsem se obrátila sem ;) a našla se dobrá duše. Takže vámo pravdu děkuji - jste zlatá :). Všechno to zkusím pročíst,i když s mimčem to dá dvojitou práci. Nicméně se na to podívám a snad si v tom udělám v hlavě pořádek. Přinejhorším se ozvu na začátku února s prosbou po pomoc :). Opravdu vám jinak děkuji a přeji hezký den.

• 23. 1. 2012 13:04

Ano, výpočet mzdy, zaúčtování, vytisknete a zašlete přehledy na ZP, OSSZ, zaplatíte na jejich účet, na FÚ daň, mzdu na účet zaměstnance.
      Tak Vám přeju hodně štěstí.... když tak se zase obraťte na BC....

• 29. 1. 2012 11:41

Olive (neregistrovaný)

Dobrý den, můžu ještě poprosit o radu? Blíží se moje první výpočet, výplaty mzdy a vše okolo toho. Zajímalo by mě, jak probíhá pak platba na OSSZ, ZP a daň. zálohu na FÚ....částky mi vyjedou díky výpočtu mzdy a platba? Jak je to s platbou u ZaSP u zaměstnance a zaměstnavatele? odvádí se to jednou částkou, nebo to musím mít oddělené. Možná se ptám jak blb, ale opravdu to budu dělat poprvé :-(. Moc děkuji

• 29. 1. 2012 11:44

Olive (neregistrovaný)

Ještě něco. Měla bych mít, nebo ne zaškrtnutou kolonku roční zúčtování záloh v personalistice? Někde jsem na to narazila, že ano, ale moje účetní a daň. poradkyně mi to při nastavování nezaškrtla, tak jenom nevím, zda nezapomněla a nebo to mít nemám. Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).