Re: Prohlášení poplatníka
Jako nezdanitelnou část máte zřejmě na mysli slevu na poplatníka. Tak to má v pořádku, v květnu podepsal u obou zaměstnavatelů prohlášení, aby nebyla srážková daň ( zaměstnání nejsou souběžná, ale postupně za sebou) a slevu na poplatníka uplatňuje první zaměstnavatel v měsíci (pokud se nedohodli jinak). Datum podepsání prohlášení u zaměstnavatele B může být totožné s datem nástupu.
>Jako nezdanitelnou část máte zřejmě na mysli slevu na
>poplatníka. Tak to má v pořádku, v květnu podepsal u
>obou zaměstnavatelů prohlášení, aby nebyla srážková daň
>( zaměstnání nejsou souběžná, ale postupně za sebou) a
>slevu na poplatníka uplatňuje první zaměstnavatel v
>měsíci (pokud se nedohodli jinak). Datum podepsání
>prohlášení u zaměstnavatele B může být totožné s datem
>nástupu.
jj slevu na poplatníka - omlouvám se za neodborné výrazy...
takže opravdu se pak můžou jako podklady k daňovému přiznání sejít 2 potvrzení kde se bude ten květen prolínat?
>zaměstnavatel A - poplatník podepsal prohlášení 1-5/2011
>zaměstnavatel B - poplatník podepsal prohlášení 5-2/2011
přičemž sleva na polatníka byla uplatněna jen u A
myslela jsem právě, že na jedno zdaňovací období lze podepsat jen jedno prohlášení
Na tentýž měsíc může podepsat jen u jednoho zaměstnavatele, pokud u nich pracoval současně třeba jen 1 den (tzn. zaměstnání se překrývaly). Pokud jsou postupně za sebou, může podepsat u obou, oba tím pádem budou počítat zálohovou dań (tzn. že příjmy a sražené daně od obou půjdou do ročního zúčtování nebo přiznání), ale slevu na poplatníka v tom měsíci uplatní jen jeden z nich, zpravidla to bývá ten první.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 1. 2012 11:46
Dobrý den,
manžel v průběhu roku měnil změstnání.
do 23.5. pracoval u zaměstnavatele A
od 24.5. u zaměstnavatele B
U A měl podepsáno prohlášení, uplatňoval nezdanitelnou část na sebe.
u B prohlášení nepodepsal.... přesto mu účetní nezdanitelnou část ztrhávala - prý to tak dělají automaticky:-o)
no v pořádku - klidně podepíše zpětně.... spíš mě zaráží její odvaha - co kdyby nepodepsal
může ovšem prohlášení podepsat zpětně ode dne nástupu tj od 24.5. s tím, že nezdanitelná část mu ve výplatě za květen uplatněná nebyla??? (uplatnil u zaměstnavatele A)
Nebo může prohlášení podepsat až od 1. 6.? - Tedy nesmí být 2 prohlášení v jednom zdaňovacím období.
Pokud by podepsat již od 24.5. tak by to měl postupně
do 23.5. u A
od 24.5. u B - přitom nezdanitelnou část uplatnil A
Daňové přiznání si bude dělat sám a na Potvrzení o zdanitelných příjmech..... pak ale bude mít
od A - poplatník podepsal prohlášní 01-05/2011
(zaměstanvatel A už ho takto i vystavil)
od B - poplatník podepsal prohlášení 05-12/2011
(zaměstnavatel B ho už takto i vystavil)
jde mi to to, že se tam prolíná ten květen...
A jak to v tom prohlášení vyplnit aby bylo zřejmé od kdy je to vyplňováno? (kde podpis, kde datum a jaké) mám ho tu na stole a nevím jak na to, sama jsem byla OSVČ a momentálně na rodičovské dovolené, tak mu neumím poradit....
moc děkuji za všechny rada Hanka