Re: Bonus patřící do r.2011, DUZP 2012 ?
A já bych to tak neudělal. Máme tolik různých bonusů, že jeho výši v žádném případě 31.12.2011 nevím. Tzn. pokud oni na dokladě napsali DUZP 10.1.2012, pak bych DPH dal do 01/2012. To byl ten den, kdy se bonus vypočetl a případně odsouhlasil. (Kdyby tam napsali DUZP 31.12.2011, dal bych DPH do 12/2011. Účtování nákladů a výnosů v obou případech do 2011).
Já bych se přiklonila k Jirkovi. Důležité je, kdy jste se o bonusu dozvěděli. Pokud se bonus vztahuje k roku 2011, tak je pravděpodobné, že byste o tomto měli ke konci roku vědět (přece máte nějaké smlouvy) a DUZP mělo být uvedeno 31.12.2011.
>Můžete mi, prosím, uvést příklad, kdy je potřeba bonus
>odsouhlasit ?
>
>(berte to tak, že moje zkušenosti s bonusy nejsou i
>přes dlouholetou praxi příliš velké a rád bych si
>rozšířil znalosti.).
>
>
>To je celkem jednoduché. Vždy záleží na dohodě nejvyšších šéfů. Takže například mají schůzku domluvenou teprve až na tento týden (DPH už budu mít odevzdané), kde vzájemně zhodnotí kolik jsme toho odebrali, a jestli jsme splnili vše co bylo potřeba a u kafíčka či oběda si nakonec řeknou: "ok, tak my vám dáme 2 miliony". No a je to :) Nezapoměňte, že většinou sice existují smlouvy, ale majitelé firem a velcí šéfové se nakonec velice rádi dohodnou ústně na spoustě výjimek.
>
>
Firma, která dodává zboží, má v obchodních podmínkách , že za odebrané zboží nad 100 000 Kč poskytuje bonus 3%,nad 500 000Kč 6% atd.
Pak vlastně se odsouhlasí na obou stranách objem obratu a podepíše se smlouva o bonusu.
Tedy mám smlouvu o bonusu z 1/2012, ODD s DUZP 10.1.2012 takže budu DPH odvádět až v lednu. To jsem se dozvěděla o bonusu za rok 2011. Když to vezmu obráceně, kdyby toto všechno proběhlo až po 25.1., kdy mám odvedené DPH za prosinec, tak proč bych kvůli tomu měla dělat dodatečné přiznání za 12/2011???
Pokud má dodavatel v obchodních podmínkách stanoven bonusový systém a firma celý rok podle něj nakupuje, tak k čemu je smlouva o bonusu v 1/2012 ? Bonus již byl nastaven a oběma stranami akceptován nejpozději při 1.dodávce.
Jinými slovy - vyčíslení bonusu lze provést již 31.12.2011.
Pokud by byl pravdivý Váš poslední odstavec, tak vlastně celý rok nakupujete za neznámých podmínek. Což se mi nechce věřit.
A ještě jedna poznámka : opravdu se jedná o ODD ?
Dobry den, prosim o radu, v unoru jsme dostali "dobropis-zálohový" na odběr bonusu. az nyní jsme si odsouhlasili přesně výši bonusu. DPH budu odvádět až za leden 2012. Mám ale dotaz, jak zůčtovat připsanou zálohu na účet ? Bylo to v unoru 2011, kdy bonusy jeste nebyli predmětem DPH. Budu účtovat na 314 nebo 324 ? moc dekuji za radu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 1. 2012 14:39
Dobrý den,
obdrželi jsme ODD , kde je datum vystavení 10.1.2012, DUZP 10.1.2012.
Je to bonus za překročení určitého obratu při odběru zboží.
Časově budu účtovat do r. 2011, ale nevím, kdy odvést DPH? Když je to ODD z 1/2012?
Prosím poraďte.