Re: Je povinnost podat DP ?
>Dobrý den, potřebuji si ujasnit pár věcí
>1) jsem zaměstnanec a mám živnosťák,vydělám si za rok
>méně než 6000 Kč, musím nebo nemusím podávat DP ?
>Pokud nemusím, jak je to potom s OSSZ a ZP - na SP
>neplatím (jako HPP jsem zaměstnanec) a na ZP platím z toho,
>co jsem si vydělala ?
Odvedete ZP z toho,co jste si vydělala,zaplatíte ale minimální ZP jako OSVČ vedlejší. U SP nedosahujete příjem pro odvod SP, neplatíte tedy nic. POdnikání do 6000 , máte-li zaměstnání, nepodáváte.
>2) jsme zaměstnanec, nemám živnosťák a sem tam prodám
>nějakou ručně vyrobenou věc (např. šperk z vinutých
>perel). Ročně zhruba za 14 tis. Jsem povinna zahrnout
>tento příjem do DP (resp. jsem povinna podat DP) nebo ne
>?
Ano, podáte DP, protože máte příjmy vyšší než 15 tis.pokud podléhají zdanění a nebyly daněny srážkovou daní.( jsou to veškeré příjmy v součtu s příjmy ze ZČ)
i
>3) stejná situace jako 2), ale vydělám si 20 tis -
>jsem povinna podat DP a mohu si uplatnit výdaje ? A co ZP
>?
Stejné jako bod 2) , nejedná se o jednorázový nahodilý příjem
osvobozený od daně. ZP odvedete, protože příjem podléhá zdanění. Výdaje si můžete uplatnit. Jste řemeslná činnost, tedy byste měla mít živnosťák.
>Jsem mzdovka a personalistka, ale tohle si potřebuji
>ujasnit, jsem zvědavá, jestli si to všechno myslím
>správně.
>Děkuji moc
Re: Je povinnost podat DP ?
Bod 2 mi tedy nesedí (resp. odpověď) - pokud je zaměstnanec, tak podá přiznání proto, že příjem je vyšší než 6 tisíc (14 tisíc). Pokud by nebyl zaměstnán, pak by přiznání nepodával, protože v tom případě je rozhodující výše příjmů 15 tisíc/rok
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2012 9:04
Dobrý den, potřebuji si ujasnit pár věcí
1) jsem zaměstnanec a mám živnosťák,vydělám si za rok méně než 6000 Kč, musím nebo nemusím podávat DP ? Pokud nemusím, jak je to potom s OSSZ a ZP - na SP neplatím (jako HPP jsem zaměstnanec) a na ZP platím z toho, co jsem si vydělala ?
2) jsme zaměstnanec, nemám živnosťák a sem tam prodám nějakou ručně vyrobenou věc (např. šperk z vinutých perel). Ročně zhruba za 14 tis. Jsem povinna zahrnout tento příjem do DP (resp. jsem povinna podat DP) nebo ne ?
3) stejná situace jako 2), ale vydělám si 20 tis - jsem povinna podat DP a mohu si uplatnit výdaje ? A co ZP ?
Jsem mzdovka a personalistka, ale tohle si potřebuji ujasnit, jsem zvědavá, jestli si to všechno myslím správně.
Děkuji moc