Re: Fakturace přes třetí firmu
"
Průkaznost - jak prokážete finančnímu úřadu, že práce, služby fakturované subjektu B opravdu proběhly.
Celé je to napadnutelné - je to situace, kdy skutečný stav je překrytý formálně právním úkonem - zastřený stav a s tím si finanční úřad umí poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2012 11:07
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat , zda je správná moje úvaha o “přefakturaci “ mezi OSVČ a SRO přes třetí firmu. Klient je OSVČ (subjekt A) a zároveň je jediným jednatelem a vlastníkem SRO (subjekt B) a potřeboval by část příjmů přesunout ze SRO na OSVČ (na SRO má zbytečně vysoké příjmy a naproti tomu u OSVČ zbytečně malé a nevyužil by celkovou slevu na dani).
Z mnoha alternativ (např. odměna jednateli) mi vychází jako nejlepší řešení přefakturace přes třetí firmu (subjekt X).
Příklad:
1. subjekt A (OSVČ, neplátce DPH) vystaví fakturu na 100.000.- Kč subjektu X (SRO, plátce DPH)
2. subjekt X vystaví fakturu subjektu B (SRO, plátce DPH) na částku 100.000,- + 20.000,- (DPH 20%) = 120.000,- Kč
Subjekt B si “odečte” těch 20.000,- Kč z DPH a o 100.000,- Kč má nižší daňový základ.
Subjekt A má příjem 100.000,- Kč, který mu zvýší daňový základ a bude samozřejmě správně vypočtena a zaplacena daň, SP a ZP.
Co mně ale zajímá je, zda to pro subjekt X nebude nevýhodné (případně, co je třeba udělat, aby nebylo). Předpokládám, že si o 100.000,- Kč sníží základ, ale také bude muset státu odvést 20.000,- Kč jako DPH. To se dá ale chápat také jako 20% náklad za ten odpočet 100.000,- Kč, což je pořád méně, než by činily náklady (odvody) za původní základ daně (tzn. základ daně bez těch 100.000,- Kč).
Takže si myslím, že na tom subjekt X v mnou uvedeném příkladu neprodělá.
Doufám, že jsem to popsal srozumitelně
Děkuji za odpovědi.