Re: silniční daň
To není pravda - vůbec nezáleží na tom, zda vozidla byla či nebyla v OM, to je úplně bezpředmětné. Pokud máte vozidlo na 3,5 tuny a RZV nemáte v depozitu, pak vozidlo je předmětem DSL. V měsících, kdy jste ho nepoužívali k podnikání však můžete uplatnit snížení roční sazby dle § 6 odst. 9 či 10 (dle hmotnosti vozidla).
Jestliže je vozidlo zahrnuto do obchodního majetku podnikající osoby, není možné využít snížení sazby daně. Situaci lze řešit dočasným vyřazením vozidla z registru vozidel.
U nákladních vozidel podnikajících fyzických osob, které nemají dotčená vozidla zařazena v obchodním majetku, může být aplikováno beneficium vyplývající z tohoto ustanovení pouze v případě, že fyzická osoba prokáže, že vozidla nejsou používána k podnikání anebo nejsou pronajímána ani provozována pro cizí potřeby.
Tady úryvek z ASPI:
Pokud by uvedené snížení roční sazby daně mohly použít pouze některé fyzické osoby (nepodnikající občané), došlo by k neoprávněné diskriminaci ostatních fyzických osob vlastnících a používající předmětná vozidla za období, kdy je používají pouze k soukromým účelům, a to i takových osob, které mají oprávnění k podnikání podle jiných předpisů a uvedené vozidlo nemá s předmětem podnikání těchto osob nic společného (např. soukromý lékař vlastnící nákladní automobil, který toto vozidlo používá pouze v souvislosti s výstavbou svého rodinného domu).
Snížení roční sazby daně podle § 6 odst. 9 a 10 ZDS se týká nákladních vozidel včetně tahačů, nákladních přívěsů a nákladních návěsů s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny, pokud nejsou používána k podnikání anebo nejsou pronajímána ani provozována pro cizí potřeby, a to i v případě, že jsou používána fyzickými osobami, které mají příjmy zdaňované podle § 7 ZDP, bez ohledu na to, zda předmětné vozidlo je nebo není zahrnuto v obchodním majetku podle § 4 odst. 4 ZDP. Zužovat uvedené snížení roční sazby daně pouze na vozidla nepodnikajících osob, příp. na vozidla nezahrnutá v obchodním majetku, je nesprávné.
Jestli jste si nevšimla, tak já se za sazbu 25,- Kč již dávno omluvila.
Když se podíváte na tuto stránku úplně dole pod celým textem a nad jménem autorky Dagmar Kučerové, je jeden tučný odstavec.
http://www.podnikatel.cz/clanky/letosni-zhava-novinka-v-dani-silnicni/
Jestliže je vozidlo zahrnuto do obchodního majetku podnikající osoby, není možné využít snížení sazby daně. Situaci lze řešit dočasným vyřazením vozidla z registru vozidel.
U nákladních vozidel podnikajících fyzických osob, které nemají dotčená vozidla zařazena v obchodním majetku, může být aplikováno beneficium vyplývající z tohoto ustanovení pouze v případě, že fyzická osoba prokáže, že vozidla nejsou používána k podnikání anebo nejsou pronajímána ani provozována pro cizí potřeby.
A další věc, toto je přímo z pokynů přiznání daně silniční:
Nákladní automobily včetně tahačů, nákladní návěsy a nákladní přívěsy (vyhláška č. 341/2002 Sb., ve znění vyhl. č. 100/2003 Sb.)
s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny jsou předmětem daně bez ohledu na to, zda jsou používány k podnikání. Některým
poplatníkům (neziskovým organizacím, subjektům provádějícím vlastní výcvik řidičů a fyzickým osobám-nepodnikatelům) se
od zdaňovacího období roku 2009 sazba daně z těchto vozidel bez ohledu na datum první registrace snižuje (o 100 % /o 48 %/
u vozidel s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny a méně než 12 tun /12 a více tun/ – dle § 6 odst. 9 /10/ zákona o dani silniční).
Chápu to stejně, jako Vy. Pokud je auto nad 3,5 t zařazené v OM a podnikatel neodevzdal registrační značky, tak bude muset platit silniční daň i když auto nevyužíval k podnikání.
Jenom jsem chtěla vložit odkaz na nějaký důvěryhodnější zdroj, než je diskusní fórum:-)
pokud se to může snížit jen poplatníkům kteří jsou uvedeni v §6 odst. písm. a),b),c), tak je jasné, že to nemůže být podnikatel, který má vozidlo v OM.
a) subjekty, které nejsou založeny nebo zřízeny za účelem podnikání,
b) jako výcviková vozidla podle zvláštního právního předpisu upravujícího získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel3e), nebo
c) fyzickými osobami.
Pokud jsem podnikatel, tak nejsem fyzická osoba??? To je stanoveno kde? Přeci jsou právnické osoby a fyzické osoby, fyzické dále můžeme rozdělit na podnikající FO a nepodnikající FO, toto už ale zákon o DSL nerozděluje, takže podle zákona o dani silniční mají nárok na snížení všechny fyzické osoby (§ 6 odst.9 písm.c), které vozidlo nepoužívali ke své ekonomické činnosti. To, že ho mám v OM přeci neznamená, že jsem ho používala k podnikání...
Ještě doplním, že to původní uvedené změní kdo může uplatnit slevu, je z pokynů roku 2010.
Přece subjekt, který je založen za účelem podnikání si toto uplatnit nemůže, protože není vyjmenový v §6 odst.9 písm. a)b)c), kde je jasně uvedeno, že za a) nejsou založeny nebo zřízeny za účelem podnikání.
No jo, ale fyzická osoba nebyla založená ani zřízená:-))
Nejsem právník, selský rozum mi říká to, co tvrdí paní DV. Ovšem pokud FO, která má auto nad 3,5 t v OM, uplatní slevu podle § 6 odst. 9 nebo 10 a FÚ doměří daň, tak se bude muset soudit a prokazovat, že auto nebylo použito k podnikání.
V pokynech tedy možná (já to nenašla), ale beztak je důležité to, co je v zákoně (bod a) platí zrovna pro právnické osoby), my teď řešíme FO. Je tedy pravda, že FÚ by se řídilo stanoviskem MF a pravděpodobně by daň doměřili a DS by se musel soudit(jak říká paní Zdenka), při případném soudním sporu ale FÚ nemá šanci pokud FO prokáže, že vozidlo (byť v obchodním majetku) nebylo používáno k podnikání ...
>>>>Ještě doplním, že to původní uvedené změní kdo může
>>>>uplatnit slevu, je z pokynů roku 2010.
>>>>Přece subjekt, který je založen za účelem podnikání
>>>>si
>>>>toto uplatnit nemůže, protože není vyjmenový v §6
>>>>odst.9 písm. a)b)c), kde je jasně uvedeno, že za a)
>>>>nejsou
>>>>založeny nebo zřízeny za účelem podnikání.
>>>
>>>No jo, ale fyzická osoba nebyla založená ani
>>>zřízená:-))
>>>
>>>Nejsem právník, selský rozum mi říká to, co tvrdí
>>>paní
>>>DV. Ovšem pokud FO, která má auto nad 3,5 t v OM,
>>>uplatní slevu podle § 6 odst. 9 nebo 10 a FÚ doměří
>>>daň,
>>>tak se bude muset soudit a prokazovat, že auto nebylo
>>>použito k podnikání.
zde jsou pokyny z roku 2010 ke stahnutí, kdyby jste se chtěla mrknout :-)
http://www.finance.cz/dane-a-mzda/danove-formulare/dan-silnicni/
>>
>>Vím, že fyzická osoba nebyla zřízena.-), ale já v
>>původní dotazu žádnou fyzickou osobu nevidím. Beru
>>podnikání jako podnikání.
>>Dle pokynů z roku 2010, tam je jasné napsáno fyzická
>>osoba - nepodnikatel.
>
>V pokynech tedy možná (já to nenašla), ale beztak je
>důležité to, co je v zákoně (bod a) platí zrovna pro
>právnické osoby), my teď řešíme FO. Je tedy pravda, že
>FÚ by se řídilo stanoviskem MF a pravděpodobně by daň
>doměřili a DS by se musel soudit(jak říká paní Zdenka),
>při případném soudním sporu ale FÚ nemá šanci pokud FO
>prokáže, že vozidlo (byť v obchodním majetku) nebylo
>používáno k podnikání ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2012 14:17
nákladní auto Avie v OM celý rok nejezdilo, bude platit silniční dan????