Dobrý den paní Koucká,
jako fyzická osoba, která nevede účetnictví, daníte v DP za určitý rok pouze ty příjmy, které jste v daném roce skutečně přijala (do pokladny nebo na účet). Např. příjmy na základě faktur vystavených v prosinci 2010, ale přijaté až v roce 2011, zdaníte až skrze DP za rok 2011. To platí bez ohledu na způsob uplatňování výdajů (skutečné nebo paušální).
Pokud ovšem takový příjem zdaníte dříve než musíte (tedy již v DP za rok 2010), nic se neděje, neboť lze uplatnit ustanovení § 23 odst. 4 písm. d) zákona o daních z příjmů, dle kterého se do základu daně nezahrnují "částky, které již byly zdaněny podle tohoto zákona u téhož poplatníka...".
Výjimkou je situace, kdy byste přecházela z paušálních na skutečné výdaje. Potom se základ daně roku předcházejícího období změny upravuje mj. o pohledávky evidované k 31.12. (viz § 23 odst. 8 ZDPř).
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 1. 2012 12:02
Dobrý den, nevím jak určit pohledávku, která upravuje základ daně, uplatňuji paušální výdaje procentem, podnikat jsem začala v 11/2010. V roce 2010 jsem vystavila fakturu dne 31.12.2010, splatná 14.1.2011 a nezahrnula jsem ji jako pohledávku do základu daně, uhrazená byla v lednu 2011. V roce 2011 jsem vystavila fakturu dne 30.12.2011, splatná 13.1.2012. Prosím o radu jak v takových případech postupovat. Děkuji.