Re: pro Karu - švarc - závislá práce
Dobrý večer, tak teď by mě ještě zajímalo, co přesně znamená "jménem zaměstnavatele". Živnostník přece pracuje svým jménem - má přece své živnostenské oprávnění, svůj živnostenský list. A co ty pokyny? Živnostník nepracuje podle "pokynů", ale podle objednávky zadavatele. A do třetice - živnostník je ten, kdo je právně a ekonomicky odpovědný za svoji práci.
Takže teď budou muset všechny účetní,které provádí účetnické práce jako OSVČ donutit svého klienta,aby je přijal do zaměstnaneckého poměru,aby nedostal on i účetní pokutu?
To by ale musel být kliet, který dělá účetní práce ... prostě stejnou, jako vy. Vy pro něho budete dělat stejnou práci, jako on má v ž. oprávnění. A napadnou to, že Vás měl zaměstnat, protože co kdybyste náhodou používala jeho SW nebo tužku dejme tomu .... to má také zaměstnanecký charakter v tomto ohledu.
Lucka
Klient neprovádí účetnické práce,podniká ve stavebnictví . Takže když dokážu,že pracuji na svém Pc,mám svoji tiskárnu,telefon atd. a nemám nařizenou pracovní dobu a budu mít nejlépe ještě nějaké vystavené faktury na jiné osoby,tak by to bylo v pořádku. Díky.
Alen, už jsem šla včera spát, tak jsem neodpověděla. Určitě dejte vědět, jaký závěr vyšel ze školení, ale myslím, že Mgr. Schmied nebude vykládat protiargumenty, které nám naskakují v mysli, vždyť na MPSV toto vymysleli. Ty otázky a námitky a argumenty, že živnostníka není možné považovat za jakéhosi "skrytého zaměstnance" musí vzejít od účastníků. To víte, on si větev podřezávat nebude.
>>>Teď čtu komentář k ZP - JUDr. Jakubka další
>>>Cituji: Rozhodujícím rozlišovacím znakem , zda jde o
>>>závislou práci, je zda je činnost(práce) vykonávána
>>>jménem zaměstnavatele, podle jeho pokynů a na jeho
>>>právní
>>>a ekonomickou odpovědnost.
>>
>>Dobrý večer, tak teď by mě ještě zajímalo, co přesně
>>znamená "jménem zaměstnavatele". Živnostník přece
>>pracuje svým jménem - má přece své živnostenské
>>oprávnění,
>>svůj živnostenský list. A co ty pokyny? Živnostník
>>nepracuje podle "pokynů", ale podle objednávky
>>zadavatele. A do třetice - živnostník je ten, kdo je
>>právně a
>>ekonomicky odpovědný za svoji práci.
>Mě na tom zaujala věta na jeho právní a ekonomickou
>odpovědnost.
Pokud si jako generální dodavatel najmu subdodavatele - tedy živnostníka, z toho vždycky vyplývá, že jsem za tu zakázku odpovědná v podstatě i právně. To by asi vylučovalo vešekeré subdodávky... To bude právě ono, hledat v tom cokoliv, aby nás dostali.... Dejte určitě vědět.
>Karo 31.1. jdu na školení zákoníku práce - přednáší
>Mgr. Schmied z MPSV, tak dám vědět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 1. 2012 19:15
Teď čtu komentář k ZP - JUDr. Jakubka další
Cituji: Rozhodujícím rozlišovacím znakem , zda jde o závislou práci, je zda je činnost(práce) vykonávána jménem zaměstnavatele, podle jeho pokynů a na jeho právní a ekonomickou odpovědnost.