Re: kod u stavebních prací
Jak se chcete domluvit, když nikdo nic neví.Tedy pokud to neni zrovna jasně posaný 43.12.12 výkopové práce. Nepište kódy na fakturu, jen si tím zkomplikujete život.
Re: kod na fakturu?
Ano to je možné to odběrateli ulehčit, ale povinnost to není.
Navíc si nedokážu představit, jak moc by stoupla administrativa ve firmách, kde jsou přílohou zjišťovací protokoly nebo výkaz výměr řádově ve stovkách položek.
Další věcí je, že jsou s tím fakturovány související služby.
Já jsem v pozici odběratele, máme úplně jiné činnosti a budovu, která vyžaduje údržbu. Pokud mi někdo bude fakturovat v režimu PDP, tak jsem spokojená a kód mě nazajímá. Větší hrůzu mám s faktur s daní, tam asi budu vyvolávat a vyžadovat zatřídění.
Nevím proč chcete zatřídění od odběratele, to vy musíte vědět jakou práci děláte. Vím, že to neni lehké a než se ustálí výklad co ano a ne bude nějakou chvíli trvat.Ono to zatřídění nelze dělat od stolu účetní. Zcela jistě se stane, že stejnou věc budou mít firmy zatříděné odborníky v různém kódu, podle toho zda zatřiďovali v Praze nebo ve Zlíně.
Teď se nám zrovna stalo, že jsme vystavili fakturu s DPH - bylo to na přepravu krovu s nakládkou i vykládkou - podle nás a paní co nám to zatřídila se jedná o služby související s přepravou a nespadá to pod 41-43. Ale náš odběratel to chce s přenosem, protože podle něj jde o službu - že mu ten materiál uložíme na střechu, že se jedná o montáž. Ale naše firma neprovádí montáž a tesařinu.
A teď se s nimi hádejte ....Asi spíš záleží na slovíčkaření na faktuře...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2012 15:00
Dobrý den, stačí u stavebních prací napsat jen kód 4 a neuvádět konkrétní kód dle sekce F ??
( např. 43.12.12-výkopové práce)
Bojím se, že při špatném zatřídění nám budou fa vracet a takto by jsme se tomu vyhnuli.
Děkuji za radu