Re: seminář ing.Klímové-zdrav.poj.
Dobrý večer, podle mého názoru by jí měla správně ukončit rodič.dov. a opět ji přihlásit (vrátit do stavu). Plátcem by za ní již nebyl stát, jelikož má příjem, ale nebyla by povinna platit ZP z minima 8000 Kč, jelikož se stará o malé dítě - pobírá rodič.příspěvek. Jinak by za ní nemohlo být odváděno pojistné a nebyla by na přehledech pro ZP.
To je nesmysl, pokud pobírá rodičovský příspěvek, spadá do kategorie pojištěných státem, ať příjem má nebo nemá. Když ho nemá, nemusí platit nic a když ho má, platí ze skutečně dosaženého výdělku. Já mám stále informace takové, že pokud má zaměstnanec více pracovních poměrů nebo dohod s pojištěním u téhož zaměstnavatele, je přihlášený jen jednou. A pokud je pojištěn státem (osoba pobírající rodičovský příspěvek, žena na rodičovské dovolené...), tak zůstává nahlášena pod kódem M, i když má k tomu další pracovní poměr, ve kterém vydělává.
Ještě mě napadá, jestli si to kolegyně nespletla s ženou, která je na neplaceném volnu (např. po rodičovské je ještě rok doma), nepobírá rodičák a na ZP je nahlášena jako osoba pečující celodenně o dítě do 7 let. V tom případě když má výdělek, tak už státem pojištěná není.
Je tam rozdíl
- mateřská, rodičovské dovolená (podle zákoníku práce) nebo příjemce rodičovského příspěvku - plátcem je stát a je jím po celou dobu "dovolené" či pobírání příspěvku
- osoba celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku – jen po dobu, kdy tato osoba není zaměstnaná ani nemá příjmy jako OSVČ. V případě výdělku nemusí odvádět pojištění z minima.
http://vzp.cz/platci/povinnosti-platcu-pojistneho/stat
Spíš jsme se zamotali v dlouhém příspěvku
Psala jsem odpověď na původní dotaz, který byl, zda musí zaměstnavatel, který zaměstná pracovnici, která je současně na mateřské, ji odhlásit na zdravotní pojišťovně z mateřské a přihlásit ji jen jako pracovníka.
to jo, zamotali :) jsem pro nechat z-kyni s "M" a pokud má u stejného zaměstnavatele DPČ, už ji nepřihlašuji, ale ani neukončuji "M", nechávám ji jako osobu, za kterou je plátcem poj.stát, protože je stále v původním zaměstnání na rodičovské dovolené.
Pro max nebo kdo z toho byl jelen - minimální VZ neplatí pro osobu, která pečuje, tzn. že tato osoba, která celodenně, řádně a osobně pečuje o dítě ..atd. si může vydělávat za určitých podmínek (dítě ve školce na 4 hodiny) a v případě výdělku méně než 8000 není povinna odvádět z minima, tak je to myšleno, ale to tu už někdo výše psal ...
Dobrý den, protože jsem kolegyni slíbila, že se jí ozvu, že se mi to nějak nepozdává, dotázala jsem VZP, tímto děkuji všem zde za reakce, je to skutečně tak, jak jsme si tu řekli. Kopíruji dotaz a odpověď VZP. Hezký den a ještě jednou všem děkuji! :)
Vážená paní
Vaše verze řešení případu je správná.
L.Hladíková
Zaměstnankyně je v pracovním poměru, ohlášená na ZP kodem "P", nastoupí na peněžitou pomoc v mateřství, z-tel nahlásí na ZP kodem "M". Tato z-kyně po skončení PPM požádá z-tele o čerpání rodičovské dovolené. V průběhu čerpání rodičovské dovolené uzavře u stávajícího z-tele dohodu o pracovní činnosti (založí účast na pojištění), zaměstnavatel tento pracovní vztah (DPČ) nahlásí na ZP kodem "P", tudíž je nahlášená na ZP z každého pracovního poměru zvlášť. Z "HPP" kodem "P" a posléze "M", z dohody o činnosti kodem "P".
Na semináři ke zdravotnímu pojištění jim prý bylo tvrzeno, že nástupem této z-kyně na dohodu o činnosti je z-tel povinen ukončit matku kodem "U" z toho důvodu, když žena pracuje, nemůže být vedena jako osoba, za kterou je plátcem pojistného stát.
Domnívám se, že je chybně již nahlášení na ZP 2x této z-kyně, měla by být nahlášena jen jedním kodem pokud pracuje u jednoho z-tele ve více pracovních poměrech, tzn. že u jednoho zaměstnavatele je stále nahlášená jen jedním kodem "P", příp. posléze "M", a proto ji ani nemohu do přehledů zahrnovat 2x.
Uzavřením dohody o činnosti bych povinnost státu platit pojistné také neukončovala, protože v "hlavním" pracovním poměru čerpá rodičovskou dovolenou, tudíž je osobou, za kterou je stát plátcem pojistného s odvoláním na zákon č. 48/1997 § 7 písm. d)
Z-kyně na DPČ vykonává jinou práci, jedná se o jiný pracovní poměr a to, že je z HPP osobou, za kterou je plátcem pojistného stát znamená, že u DPČ nebude z-tel odvádět ZP do minima.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2012 19:42
Dobrý den, byli jste někdo v posledních dnech na semináři ing. Klímové? Setkala jsem se s kolegyní, která tvrdila, že jim pí Klímová říkala, že vznikají přeplatky na zdravotním pojištění viz její případ. Domnívám se, že kolegyně si výklad chybně vyložila.
Příklad: Zaměstnankyně je v pracovním poměru, nastoupí na PPM, z-tel nahlásí na ZP kodem "M". Tato z-kyně uzavře v průběhu rodičovské dovolené u stávajícího z-tele DoPČ (založí účast na pojištění), zaměstnavatel ji nahlásí na ZP kodem "P", tudíž je nahlášená na ZP z každého pracovního poměru zvlášť. Z "HPP" kodem "P" a posléze "M", z dohody o činnosti kodem "P". Ing. Klímová prý tvrdila, že nástupem této z-kyně na dohodu o činnosti je z-tel povinen ukončit matku kodem "U" z toho důvodu, když žena pracuje, nemůže být vedena jako osoba, za kterou je plátcem pojistného stát.
Už to tak nejspíše neovládám, ale domnívám se, že u jednoho zaměstnavatele je stále nahlášená jen jedním kodem, nemohu ji do přehledů zahrnovat 2x. A uzavřením dohody o činnosti bych povinnost státu platit pojistné také neukončovala, protože z "hlavního" pracovního poměru je stále na rodičovské dovolené, ona na DPČ vykonává jinou práci, jedná se o jiný pracovní poměr. A i kdyby toto bylo na závadu, pokud pobírá rodičovský příspěvek, je za tuto z-kyni plátcem pojistného stát. Máte někdo tuto zkušenost nebo byl jste na semináři pí Klímové - změnilo se něco? Co vím, v posledním mém zaměstnání jsme řešili právě ono "dvojí" přihlašování a před 2 lety bylo tvrzeno, že na ZP bude přihlášena od jednoho z-tele jen jednou, ač vykonává více pracovních poměrů, tak nevím, zda se něco změnilo, prosím vaše názory, děkuji.