Re: Nemocenská
Otázka a odpověď z kompetentních míst - web ČSSZ
Jsem na rodičovské dovolené do tří let věku dítěte. Mohu nastoupit do práce na částečný úvazek. Pokud nastoupím na měsíc či dva a pak na mateřskou dovolenou s druhým dítětem, z čeho se bude vypočítávat peněžitá pomoc v mateřství?
V případě, že nastoupíte do svého původního zaměstnání na zkrácený úvazek a vznikne vám nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ pro stanovení nové peněžité pomoci v mateřství se považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství (§ 19 odst. 3 ZNP).
Re: odkaz na dotazy ČSSZ
přidávám link na nejčastější dotazy na webu ČSSZ, kde najdete výše uvedený zodpovězený dotaz a možná i něco více, co vás či vaši kamarádku může zajímat
http://www.cssz.cz/templates/nejcastejsi-dotazy.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02%7d&NRORIGINALURL=%2fcz%2fo-cssz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni%2ehtm&NRCACHEHINT=Guest#32
Díky moc, tohle jsem taky našla, jen tam se píše rovnou o další mateřské, tak mě to trochu zmátlo.
a zajímá vás nemocenská nebo mateřská ...? Mateřská viz odpovědi níže. Pokud by nastoupila na nemocenskou letos, rozhodné období 12 měsíců zpět, doba rodičovské dovolené (max. do 3 let věkuj dítěte) si myslím, že už vloni patřila mezi vyloučené doby, protože se jedná o tzv. "nárokové" volno. Změna oproti letošku v nemocenském je to, že do vyloučených dob od 2012 bude patřit i nenárokové neplacené volno, např. doba neplaceného volna do 4 let věku dítěte, které z-tel poskytne (dobrovolně) na žádost z-kyně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2012 20:06
Dobrý večer, mohly byste mi prosím někdo poradit... Zjišťuji informace pro kamarádku. V listopadu 2011 ukončila rodičovskou dovolenou a nastoupila na nemocenskou, kterou ukončila 15.1.2012. Nastoupila na částečný úvazek do svého předešlého zaměstnání. Jenže teď to vypadá, že je opět těhotná. Jak se ji bude počítat nemocenská, pokud by na ni opět nastoupila? Děkuji