Vyúčtování srážkové daně - kontrola

• (neregistrovaný)

26. 1. 2012 11:41

Prosím o kontrolu. Pokyn čtu pořád dokola a nejsem si pořád jistá. Mám zaměstnance (DOPC), který má srážkovou daň. Ve vyúčtování srážkové daně r.2011 uvedu ve sloupci 1 - řádek leden, částku sráž.daně z výplaty za prosinec 2010, protože mu srážím sr.daň ve výplatě v lednu. Taky byla sražena (sl.2) a byla odvedena (sl.10) v lednu. Z výplaty za leden uvádím sr.daň v řádku únor - protože srážím a odvádím v únoru. V lednu r.2011 byla sražena a odvedena srážk.daň z podílu na zisku společníků. Tato sr.daň byla předpisem i úhradou provedena v lednu 2011, takže ji uvádím v řádku leden. Mám to správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2012 12:34

Maxx (neregistrovaný)

Re: Vyúčtování srážkové daně - kontrola
      S "posunem" u mezd je problém. Podle pokynů jsem to pochopila také jako vy- prosinocová výplata, sraženo v lednu, uvádím do ledna.

ALE: každý FÚ to chce jinak, už jsem s tím narazila, a i na školení doporučovali - dělat pro stejný FÚ pořád stejně. Pokud začínáte, tak se domluvte se správcem daně.

• 26. 1. 2012 12:49

HP (neregistrovaný)

Nezlobte se, ale každý FÚ to chce jinak? Vždyť to je přece blbost. Podle toho kam to ve vyúčtování zadáte se přece počítají lhůty pro odvody a následně úrok. To spíš někdo na FÚ neví, co a jak. Je fakt, že když jsem tam pracovala, dost lidí v tom "plavalo", za celých 10 let jsme neměli ani jedno školení. Ale pamatuji si na jeden případ, kdy firma šla do konkurzu, byla provedena kontrola při které bylo zjištěno, že jedna mzdovka zadávala podle toho za který měsíc bylo sraženo, druhá navázala další rok podle toho kdy bylo sraženo, takže měli jeden předpis duplicitně, podle konzultace s FŘ bylo opraveno podle toho, kdy bylo sraženo a museli se přepočítat všechny úroky z prodlení. Většina firem má srážkovou pár stovek, takže to možná bude asi jedno, ale u větších částek by byl problém. Ale jsou to jen pokyny k vyplnění, že? Tak proč podle nich postupovat, není to zákon :-)

• 26. 1. 2012 12:54

Maxx (neregistrovaný)

Ano, je to blbost. Ale co naděláte, když to správce chce podle měsíce výplaty a ne měsíce vyplacení? Kvůli tomuhle se s ním opravdu hádat nebudu :-)
      U mě tehdy šlo o to, že to nenavazovalo. A šlo o pár stovek, které byly zaplacené v řádném termínu.

• 26. 1. 2012 13:28

HP (neregistrovaný)

To máte pravdu. Pokud mě paměť neklame, tak kdysi to bylo stejné jako u závislé, podle toho za který měsíc. A on možná někdo ani tu změnu nezaregistroval. Tím, že to do vyúčtování dám do měsíce podle toho za který měsíc to bylo sraženo, tím de facto poškozuji sama sebe, protože by to mělo být o měsíc později, tak co se hádat? Ale bylo by lepší kdyby to sjednotili. Ale proč dělat něco jednoduše, když to jde složitě.

• 26. 1. 2012 13:12

jo (neregistrovaný)

V minulém zaměstnání i v současném zaměstnání SW provádí - i na semináři ing. Kytler - postup jak uvádíte vy, tzn. posun.

• 26. 1. 2012 13:00

Věra118 (neregistrovaný)

Re: Děkuji
      >>Prosím o kontrolu. Pokyn čtu pořád dokola a nejsem si
      >>pořád jistá. Mám zaměstnance (DOPC), který má
      >>srážkovou daň. Ve vyúčtování srážkové daně r.2011
      >>uvedu ve
      >>sloupci 1 - řádek leden, částku sráž.daně z výplaty
      >>za
      >>prosinec 2010, protože mu srážím sr.daň ve výplatě v
      >>lednu. Taky byla sražena (sl.2) a byla odvedena
      >>(sl.10) v
      >>lednu. Z výplaty za leden uvádím sr.daň v řádku únor
      >>-
      >>protože srážím a odvádím v únoru. V lednu r.2011 byla
      >>sražena a odvedena srážk.daň z podílu na zisku
      >>společníků. Tato sr.daň byla předpisem i úhradou
      >>provedena v
      >>lednu 2011, takže ji uvádím v řádku leden. Mám to
      >>správně?
      >Máte to správně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).