Daňové přiznání

• (neregistrovaný)

10. 1. 2012 15:03

Dobrý den, k 30. 6. 2011 jsem ukončil pracovní poměr u svého zaměstnavatele a od 1. 7. do 31. 12. 2011 jsem byl na ÚP. Od 2. 1. 2012 jsem opět v pracovním poměru. Kdo za mě v tomto případě vyplní daňové přiznání za rok 2011? Předem děkuji za odpověď. Míla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2012 18:01

bez přezdívky

Dobrý den,

Jestliže jste kromě zaměstnání neměl v roce 2011 příjmy vyšší než 6 000 Kč, nemusíte podávat daňové přiznání, viz § 38g zákona o daních z příjmů.

Tato varianta, tedy že nemusíte podávat DP, ovšem platí, pokud je zároveň splněna podmínka, že jste v daném roce nebyl nikdy zaměstnán souběžně u více zaměstnavatelů. Potom můžete posledního zaměstnavatele v daném roce, tedy zřejmě toho, u něhož jste skončil k 30.6. minulého roku, požádat o roční zúčtování záloh na daň z příjmů.

Podmínkou nároku na roční zúčtování je, že jste u tohoto zaměstnavatele podepsal tzv. prohlášení k dani (lze podepsat i dodatečně). O roční zúčtování záloh sražených v roce 2010 lze zaměstnavatele požádat do 15. února 2011.

Přeplatek, který Vám zřejmě z ročního zúčtování vznikne, Vám tento poslední zaměstnavatel pošle nejpozději po zpracování mezd za březen 2011, tedy někdy v průběhu dubna.

Další variantou je, že si sám podáte daňové přiznání a přeplatek na dani z příjmů (na zálohách sražených zaměstnavatelem) Vám vrátí finanční úřad. Budete-li si přiznání podávat sám, potom samozřejmě nežádáte posledního zaměstnavatele o roční zúčtování. Podat přiznání nebo požádat o roční zúčtování doporučuji, protože je pravděpodobné, že budete mít přeplatek na dani z příjmů.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).