Re: přenesení daň.povinnosti - moc prosí
To taky nevím, asi to bude jejich budovat na rekreaci zaměstnancl nebo zda bude jejich na další činnost podikatelskou. Oni jsou plátci DPH poskytli, je to velká firma. Jejich investice asi že si to staví sami pro sebe a ne pro někoho dalšího, je to stavební firma a najmuli si na elektro mě. Co myslíte?
Mě se to nezdá, myslím že je to jasné přenesení.
Pokud jste plátce a oni také, a spadá to do CZ-CPA 41-43 nevidím důvod, proč ne.
V zákoně je jasně stanoveno, že pokud poskytuje vymezené činnosti plátce plátci, použije se režim přenesení.
Žádejte od nich bližší specifikaci, proč ne. Chtějte písemné stanovisko.
Pravděpodobně postupují podle informace GFŘ, která je dle mého názoru nad rámec zákona.
na školení nám říkali, že musíme zkoumat, jestli protistrana použije plnění pro svou ekonomickou činnost. jak zkoumat nespecifikovali. Ale pokud se ekonomickou činností rozumí to, že z toho něco budou mít, pak je to s přenesenou, pokud se nejedná o ek.činn (a v rámci jejich baráku to tak asi bude), pak je vč. DPH klasicky
Podle mého názoru byl postup fakturace v pořádku s uplatněním PDP.Firma pro kterou jste dělal to musí zaevidovat - jinak pokud odběratel dodaní na ř. 10 v přiznání k DPH stavební práce, může si je "oddanit", tzn. uplatnit nárok na odpočet na ř. 43 (pokud je použije pro své ekonomické činnosti).
Nebojte se.
2.2. Porušení režimu přenesení daňové povinnosti
Pokud poskytovatel plnění nepostupuje podle daného režimu přenesení daňové povinnosti a při uskutečnění zdanitelného plnění uplatní daň na výstupu a výši daně uvede na daňovém dokladu, nemá příjemce plnění nárok na odpočet daně uvedené na daňovém dokladu, protože je podle § 72 zákona o DPH oprávněn k odpočtu daně, kterou se rozumí daň, která je stanovena podle zákona o DPH, tedy pouze té daně, kterou sám přizná.
Poskytovatel plnění postupuje v takovém případě podle obecné zásady pro opravu výše daně podle § 43 zákona o DPH.
Více zde
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_14310.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 1. 2012 21:58
Dobrý den, vystavil jsem fa firmě za elektro práce, udělal jsem přenesení daň.povinnosti tedy bez DPH, uvedl jsem všechny náležitosti. Firma mi fakturu vrátila, že se nejedná o přenesení z toho důvodu, že je stavba na které jsem pracoval jejich investice a mám tedy fakturu vystavit normálně. Moc to nechápu. Měl jsem za to, že jak jde o firmu je to takto a víc mě nezajímá.
Moc děkuji za rady,