Re: Přenesení daňové povinosti-opravy
tak to vám nepovím, v tomto oboru nepracuji, ale na školení bylo spousta dotazů na klimatizace a školitel odpovídal takto.
Servis znamená.....
Dobrý večer,
mohu-li přispět trochou do mlýna, snad Vám to pomůže pro lepší pochopení. Vysvětlím na příkladu, který účtuji.
Oprava plynového kotle = je zjištění a odstranění závady, která narušuje chod celého anebo části kotle, většinou je i vč. výměny náhradních dílů
Servis plynového kotle = je čištění, seřízení, kontrola (většinou jen vizuální), dále měření prvků o činnosti kotle (nepatří zde výměna některých dílů, to je právě oprava).
Co se týče účtu 511, účtuji zde servis i opravu majetku, ale pozor, je třeba hlídat částky, ať se to nepřehoupne na technické zhodnocení majetku. U větších položek to celý rok u jednotlivého majetku dávám na účet 54., kde sleduji, zda to nespadne do technického zhodnocení, pokud ne, tak přeúčtuji celé na 511.
Snad jsem Vám alespoň trochu poradila.
Hezký večer
Re: Servis znamená.....
Milá Renátko,
to je právě problém, na který mi ještě nezodpověděli. Ale, co se týče domácích kotlů (43.22.12) a ne průmyslových, pak je to v přenosu. U průmyslových se nepřenáší (33.12.14). Rozdíl mezi průmyslových a domácím kotlem může vysvětlit nejlépe servisák. Ale laicky Vám to řeknu, domácí kotel je ten malý na vytápění prostor, průmyslový kotel je velký pro užití v průmyslu, převážně výrobě nějakých prvků.
Stačí Vám to takto?
Je mi ale záhadou, kde zařadit servis či opravu vytápěcích plynových sahar v podniku. Nevíte kam s tím?
O kotlech jsme se ted bavili se stavařem ve firmě, tak nějak jsme se usnesli že do 50KWH to nebude průmyslový.Ale jestli to tak je, to Bůh ví.
Co to je sahara? Nějaké topení?
Řekla bych, že kritériem pro posouzení, zda na servis a opravu dopadá režim přenesení daňové povinnosti, je účel použití. Pokud je topení a opravy na něm opravováno v podniku bude zdaňována odběratelem v režimu přenesení daňové povinnosti, pokud bude využívána v průmyslovém provozu, daň přiznává dodavatel.
Já z toho zblázním:-(
Tak tomu trochu nerozumím, já na účet 548 střádám skutečně technické zhodnocení nehledě na částku např. handsfree...ne větší částky oprav či servisů. V dnešní době oprava či servis dražšího auta je pěkně vysoká a o žádné technické zhodnocení se přeci nejedná....nemám pravdu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2012 13:38
Dobrý den,
řeším několik problémů s přenesením danňové povinosti u oprav.
Vím, že instalace klimatizace a chladícíh zařízení pro obydlí, počítačová centra, kanceláře a obchody jsou pro plátce s přenesením, ale jak je to u oprav a údržby těchto zařízení?
Dále pak nevím, zda chladící zařízení, které je třeba v obchodě např. chladící vitrína, která se dovezla a dá se jen do zásuvky (nic se nemontuje) patří také pod tento paragraf, který se spadá pod stavebnictví. Myslím, že tohle se stavebnictví netýká a zároveň se ale nejedná o průmyslové chladící zařízení.
Předem děkuji za odpověď.