Paušální výdaje a pronájem

• (neregistrovaný)

29. 1. 2012 15:22

Dobrý den,jsem osvč a za rok 2011 bych chtěl uplatňovat ze své činnosti výdaje paušálem.Nejsem si ale jistý,jestli vůbec můžu,když k tomu mám příjmy z pronájmu nemovitosti?(Tady budu uplatňovat skutečné výdaje)Snad jsem to napsal srozumitelně a někdo mi odpoví.Děkuji Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2012 15:40

RadekV (neregistrovaný)

Re: Paušální výdaje a pronájem
      Dobrý den, pokud nemáte nemovitost v obchodním majetku, tak je nájem v § 9 zákona o daních z příjmů a můžete zde uplatnit skutečné výdaje. Pokud je v obchodním majetku, jde o příjem dle § 7 a zde musíte pro všechny činnosti použit stejné uplatnění výdajů a to buď dle skutečnosti nebo procentní sazbou (nájem nenovitosti má v § 7 i 9 30%)

• 29. 1. 2012 15:47

Kamila B (neregistrovaný)

Takze v pripade ze jsem majitel nemovitosti ktera NENI v obchodnim majetku a pronajimam jednu mistnost, zaroven jsem OSVC, tak v priznani dam najem do § 9 a uplatnim u neho 30% vydaje a u zbytku prijmu (OSVC) uplatnim % podle zarazeni, v mem pripade 80% ?

Co kdyz z te nemovitosti vlastnim jen 2,5% a mistnost kterou pronajimam je cca 1/10 plochy domu? Zbytek ma manzel a tchyne.

• 29. 1. 2012 15:58

RadekV (neregistrovaný)

Pokud u podnikatelské činnosti uplatníte skutečné výdaje nebo procentní výdaje, nemá to žádný vliv na volbu výdajů v § 9. Zásada je, že ve stejném § musí být stejná metoda výdajů. Proto si u § 9 můžete vybrat skutečné výdaje nebo procentní.
      Pokud vlastníte jen 2,5 % nemovitosti, dáte do příjmů jen 2,5 % z příjmů za nájem a k tomu buď 30 % výdaje nebo 2,5 % z celkových výdajů.

• 29. 1. 2012 16:30

Petr1 (neregistrovaný)

>>>Dobrý den, pokud nemáte nemovitost v obchodním
      >>>majetku, tak je nájem v § 9 zákona o daních z příjmů
      >>>a
      >>>můžete
      >>>zde uplatnit skutečné výdaje. Pokud je v obchodním
      >>>majetku, jde o příjem dle § 7 a zde musíte pro
      >>>všechny
      >>>činnosti použit stejné uplatnění výdajů a to buď dle
      >>>skutečnosti nebo procentní sazbou (nájem nenovitosti
      >>>má v
      >>>§ 7 i 9 30%)

>
      >Pokud u podnikatelské činnosti uplatníte skutečné
      >výdaje nebo procentní výdaje, nemá to žádný vliv na volbu
      >výdajů v § 9. Zásada je, že ve stejném § musí být
      >stejná metoda výdajů. Proto si u § 9 můžete vybrat
      >skutečné výdaje nebo procentní.
      >Pokud vlastníte jen 2,5 % nemovitosti, dáte do příjmů
      >jen 2,5 % z příjmů za nájem a k tomu buď 30 % výdaje
      >nebo 2,5 % z celkových výdajů.

Tak vidím,že v tom "neplavu"sám...Děkuju moc za vysvětlení,teď už je mi to jasné.P.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).