Re: Paušální výdaje a pronájem
Dobrý den, pokud nemáte nemovitost v obchodním majetku, tak je nájem v § 9 zákona o daních z příjmů a můžete zde uplatnit skutečné výdaje. Pokud je v obchodním majetku, jde o příjem dle § 7 a zde musíte pro všechny činnosti použit stejné uplatnění výdajů a to buď dle skutečnosti nebo procentní sazbou (nájem nenovitosti má v § 7 i 9 30%)
Takze v pripade ze jsem majitel nemovitosti ktera NENI v obchodnim majetku a pronajimam jednu mistnost, zaroven jsem OSVC, tak v priznani dam najem do § 9 a uplatnim u neho 30% vydaje a u zbytku prijmu (OSVC) uplatnim % podle zarazeni, v mem pripade 80% ?
Co kdyz z te nemovitosti vlastnim jen 2,5% a mistnost kterou pronajimam je cca 1/10 plochy domu? Zbytek ma manzel a tchyne.
Pokud u podnikatelské činnosti uplatníte skutečné výdaje nebo procentní výdaje, nemá to žádný vliv na volbu výdajů v § 9. Zásada je, že ve stejném § musí být stejná metoda výdajů. Proto si u § 9 můžete vybrat skutečné výdaje nebo procentní.
Pokud vlastníte jen 2,5 % nemovitosti, dáte do příjmů jen 2,5 % z příjmů za nájem a k tomu buď 30 % výdaje nebo 2,5 % z celkových výdajů.
>>>Dobrý den, pokud nemáte nemovitost v obchodním
>>>majetku, tak je nájem v § 9 zákona o daních z příjmů
>>>a
>>>můžete
>>>zde uplatnit skutečné výdaje. Pokud je v obchodním
>>>majetku, jde o příjem dle § 7 a zde musíte pro
>>>všechny
>>>činnosti použit stejné uplatnění výdajů a to buď dle
>>>skutečnosti nebo procentní sazbou (nájem nenovitosti
>>>má v
>>>§ 7 i 9 30%)
>
>Pokud u podnikatelské činnosti uplatníte skutečné
>výdaje nebo procentní výdaje, nemá to žádný vliv na volbu
>výdajů v § 9. Zásada je, že ve stejném § musí být
>stejná metoda výdajů. Proto si u § 9 můžete vybrat
>skutečné výdaje nebo procentní.
>Pokud vlastníte jen 2,5 % nemovitosti, dáte do příjmů
>jen 2,5 % z příjmů za nájem a k tomu buď 30 % výdaje
>nebo 2,5 % z celkových výdajů.
Tak vidím,že v tom "neplavu"sám...Děkuju moc za vysvětlení,teď už je mi to jasné.P.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 1. 2012 15:22
Dobrý den,jsem osvč a za rok 2011 bych chtěl uplatňovat ze své činnosti výdaje paušálem.Nejsem si ale jistý,jestli vůbec můžu,když k tomu mám příjmy z pronájmu nemovitosti?(Tady budu uplatňovat skutečné výdaje)Snad jsem to napsal srozumitelně a někdo mi odpoví.Děkuji Petr