Nástup v průběhu měsíce a slevy na dani.

• (neregistrovaný)

29. 1. 2012 18:24

Dáváte slevu na poplatníka a zvýhodnění na dítě, když zaměstnanec nastupuje např. 2-15 dne v měsíci ?a pokud ano, jakým potvrzením doložit , když např. nový zaměstnanec končí v minulém 4. a k nám nastupuje 5. Napadlo mě potvrzení o ZP za rok např. 2011, ale předcházející mzdovka přece ještě nemá udělány mzdy a já nevím zda mu uplatní slevy.. za ty 4 dny v měsící? a zaměstnanec ani mnohdy neví co to je.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2012 19:06

Líba (neregistrovaný)

Re: Nástup v průběhu měsíce a slevy na d
      Tak to neřešte. Pokud nepřinese potvrzení od minulého zaměstnavatele, že mu v tom měsíci slevu neuplatňovali, tak předpokládejte, že ji tam čerpal a vy mu ji ten měsíc nedávejte.

• 29. 1. 2012 22:52

. (neregistrovaný)

Jak předpokládejte? Pracovník když podepisuje prohlášení poplatníka a žádá o slevu je nesvéprávný? Minulý zaměstnavatel není povinen žádné takové potvrzení vystavovat.
      Jedna věc je, že mzdová účetní chce být opatrná. Druhá věc je, že nemá právo neuplatnit, když pracovník o ně žádá. Jen tak mimochodem - byla jsem kdysi také "opatrná", než si na mých zádech "zaskákal" právník zaměstnance.

• 30. 1. 2012 8:25

Líba (neregistrovaný)

Máte pravdu, zákon toto potvrzení nevyžaduje.
      Pokyn GFŘ č. D-6:
      "V případě, že by poplatník uplatňoval slevu a popř. daňové zvýhodnění u nového postupného plátce v tomtéž kalendářním měsíci, je účelné, aby v prohlášení písemně doplnil, že slevu a případně daňové zvýhodnění v kalendářním měsíci nástupu u předchozího plátce (plátců) neuplatňoval."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).