Re: Opravný daňový doklad-moc prosííííím
zde si to můžete najít sam/a
Plátce opraví základ daně a výši daně
a) při zrušení nebo vrácení celého nebo části zdanitelného plnění,
b) při snížení, popřípadě při zvýšení základu daně, ke kterému dojde po dni uskutečnění zdanitelného plnění,
c) při vrácení spotřební daně podle § 40 odst. 2,
d) pokud nedojde k dodání zboží nebo převodu nemovitosti podle § 13 odst. 3 písm. d),
e) při vrácení úplaty, ze které vznikla plátci ke dni jejího přijetí povinnost přiznat daň a jestliže se zdanitelné plnění neuskutečnilo, nebo
f) pokud byla úplata, ze které vznikla plátci ke dni jejího přijetí povinnost přiznat daň, použita na úhradu jiného plnění.
Dle §43 jak tvrdíte by to bylo v případě chybně uvedené sazby daně.
Já ten § znám, ptala jsem se do kterého písmenka by jste zařadila opravu dle tohoto dotazu.
Nebo zkusím to jinak.
Máte pocit, že by jste si s takového dokladu normálně odpočetla?
1. Rozsah a vznik nároku na odpočet daně, podmínky pro jeho uplatnění (§ 72 a 73)
1.1. Nárok na odpočet daně pouze v případě daně uplatněné podle zákona o DPH
Nadále již nebude možné uplatnit nárok na odpočet daně, která byla uplatněna chybně1). Tato
jednoznačná zásada vyplývá z § 72 odst. 1 ve vazbě na novou definici daně na vstupu u
přijatého zdanitelného plnění v § 72 odst. 2, podle které je daní na vstupu výhradně daň
uplatněná podle zákona o DPH.
Tuto zásadu je nutné respektovat ve všech případech nesprávně stanovené daně, včetně
uplatnění nesprávné výše sazby daně.
Výši nároku na odpočet daně, kterou je plátce oprávněn si uplatnit v případech nesprávně
stanovené daně uvedené na daňovém dokladu, vymezuje § 73 odst. 6:
Já říkám ne. Nedošlo přece k plnění, jen někdo chybně fakturoval.
Jiná situace by byla, kdyby se zboží z nějakého důvodu vrátilo. To, že fakturantka místo 10ks napsala 100, tomuto písmenku neodpovídá.Nedošlo k vrácení plnění, jen k opravě faktury.
§72/2
a) na zboží, které plátci bylo nebo má být dodáno, nemovitost, která mu byla nebo má být převedena, anebo službu, která mu byla nebo má být poskytnuta,
Takže pokud vrátíme zboží 30.1. , oni nám ten samý den vystaví ODD, my ho potvrdíme 1.2. tak do DPH dáme až v únoru? Já měla za to, že v lednu:-( §74 odst 1 Opravu plátce provede za zdaňovací období, ve kterém se dozvěděl o okolnostech rozhodných pro vznik povinnosti ji provést.
Jenže, to co popisujete je oprava dle §42 "vrátíme zboží " a pak jste skutečně v lednu (v období ,kdy víte, jak bude řešeno), Váš dodavatel až v únoru (má zpátky potvrzený doklad). Předchozí odpovědi se vztahovaly k špatné fakturaci a opravě dle §43 - tam se oba vrací dodatečným
>
>>>>>>>>>v 01/2012?
>>>>>>>>>Děkuji
>>>>>>>>Pokud je oprava dle §43 vystavíte nyní, nárokujete po
>>>>>>>>"potvrzení" dodatečným.
>>>>>>>Takže je to tak: §42=chybná cena, vrácené
>>>>>>>zboží.Uplatňuji DPH v 01/2012.
>>>>>>>§43=špatná sazba daně,vyfakturováno špatné
>>>>>>>množství....
>>>>>>>uplatňuji až po přijetí potvrzeného ODD doatečným
>>>>>>>DPH.
>>>>>>>Ano? Děkuji.
>>>>>>Důvod ODD dle §42, po potvrzení v běžným období
>>>>>>Důvod ODD dle §43 (což je vše co nenajdete v §42
>>>>>>písmena, včetně chybné ceny) po potvrzení se vracím
>>>>>>dodatečným.
>>>>>P.S. Pokud si Váš odběratel uplatnil DPH z původního
>>>>>špatného dokladu, tak se s Vámi asi docela rád shodne
>>>>>"na vrácení zboží" a pak jste v §42.
>>>>Takže pokud vrátíme zboží 30.1. , oni nám ten samý
>>>>den
>>>>vystaví ODD, my ho potvrdíme 1.2. tak do DPH dáme až
>>>>v
>>>>únoru? Já měla za to, že v lednu:-( §74 odst 1
>A co bonus?Ten taky vím, že nějaký bude už 2011. Co
>když dojde bonus až na konci ledna s DUZP prosinec?
>Běžně mi podnikatelé nosí doklady později.Taky mám dát
>dodatečné?
Musíte rozlišovat opravy dle §42 a §43 , opravné daňové doklady se vystavují v obou případech, v tom prvním se dávají do běžného přiznání a v tom druhém se musí podat dodatečné DP za měsíc původního plnění. Bonus je sleva z ceny, tedy případ první.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
Levné nákupy z Číny končí. Od července platí nové clo na všechny malé zásilky
Žena okamžitě přišla o dávky kvůli cizí chybě v platbě výživného
Tisíce seniorů to netuší. Letos jim propadne řidičák
Vibe coding: Proč vám tahle dovednost zachrání místo u stolu nebo vás posadí do čela
30. 1. 2012 8:31
Dobrý den,v prosinci/2011 jsme vyfakturovali více zboží, než odběratel ve skutečnosti odebral. Přišlo se na to až v 01/2012. Můžeme vystavit ODD nyní v 01/2012? Dle kterého § se řídím?
Děkuji