Náhrada za neodebrané zboží

• (neregistrovaný)

11. 1. 2012 7:40

Dobrý den. Stala se mi nepříjemná věc. Na základě písemné závazné objednávky po emailu jsem objednala zákazníkovi zboží. Zboží došlo v termínu, ale zákazník si jej do dnešního dne neodebral, objednávku nezrušil a dnes mi oznámil, že  zboží již nechce protože už ho nepotřebuje. Je možné od zákazníka nějakým způsobem vyžadovat zaplacení objednaného a nezrušeného nebo alespoň nějakou alikvotní část? Vše mám podložené příjmovými doklady a emailem. Děkuji za odpověď. Renata Svobodová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2012 16:48

bez přezdívky

Dobrý den, z vašeho dotazu není zřejmé, o co se přesně jedná (kamenný obchod, e-shop apod.), ale domnívám se, že takové věci lze mít např. zapracované do obchodních podmínek. Máte nějaké, které by se dali na případ vztáhnout?

• 12. 1. 2012 12:15

Renata Svobodová (neregistrovaný)

Dobrý den, jedná se o kamenný obchod a obchodní podmíky jistě máme. Jsou na našich internetových stránkách.
      http://www.peddy.cz/obchodni_podminky?zenid=edc628aded5054048a4b1ceb974beb25. Jednalo se ale o zakázku na kamenném obchodě.

• 26. 1. 2012 15:29

Sly (neregistrovaný)

Nechci se nikoho dotknout, ale předchozí odpovědi jsou zcela mimo. Napsala jste, že k uzavření smlouvy došlo pomocí emailu .. tedy "Byla-li smlouva uzavřena při použití prostředků komunikace na dálku (§ 53 odst. 7 OZ)" neuvedla jste, že by se jednalo o něco na zakázku či služby.. prostě normální zboží. Tedy je úplně jedno co a jak.. nemáte právo na nic ani jakkoliv zadržovat případnou zálohu a dokonce by jste mu musela vrátit i penize, ktere by zaplatil za poštovné a ani by jste mu nemohla strhnout ty ca 2-3% vašich nákladů pokud by platil kartou.

Tato otázka byla velice protřepávána tak 1/2 roku zpátky.. a platí v celém EU.... googlujte případně si napiste na sos či apek.

Pokud se tomuto chcete vyhnout, tak pouze písemnou formou (ne elektronicky uzavíranou) nebo je tu varianta, ale je na hraně .. šikovně doplnit text, že spojena s VOLITELNYMI službami např. 30 %.. teda jako záloha, která se tím pádem nemusí vracet.. pozor pokud jsou nutne a ne volitelne, tak stale nemate narok a musite je vratit.

• 26. 1. 2012 23:37

bez přezdívky

Zajimavé téma. Také přidám jeden dotaz. Provozuji několik e-shopu. Zajímalo by mě, co se dá dělat, pokud si zákazník nevyzvedne zboží zaslané na dobírku. Stává se to několikrát do měsíce. Zatím to beru ztrátu...Lituji toho, že na to e-shopy nemají nějaké "páky"...

• 27. 1. 2012 9:21

Sly (neregistrovaný)

Opět nemůžete vůbec nic... za předpokladu, že to bylo "normální zboží" objednane el. formou.. holt nástrahy tohoto podnikání.

Vy si tak leda můžete vést "Blacklist" zákazníků a příště zvážit obchod s touto osobou. Výsledek bude, že si stejnak nic vést nebudete a když objedná znova, tak mu to opět pošlete :-).

Osobně doporučuji spíš větší komunikaci se zákazníkem v jednotlivých bodech procesu vyřizování objednávky (tel, email, sms), elimunujete tím tak částečně nechtěné cestování zboží a zákazník bude mnohem spokojenější.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).