Nevyčerpaná dovolená z roku 2010

• (neregistrovaný)

11. 1. 2012 10:38

Se zájmem jsem si přečet článek paní Dagmar Kučerové na www.podnikatel.cz o změnách Zákoníku práce od 1. 1. 2012. Paní Kučerová zde popisuje velmi srozumitelně i změny týkající se čerpání dovolené. Bohužel jsem jedním ze zaměstnanců, kterým zbyla díky různým provozním problémům část dovolené z roku 2010. Stávalo se to i v minulých letech a zaměstnavatel mi vždy v lednu nevyčerpaný zbytek dovolené předminulého roku proplatil. Zajímá mě tedy, jestli letos o zbytek dovolené z roku 2010 díky nové úpravě Zákoníku práce, kde už proplácení dovolené není možné, přijdu bez jakékoliv náhrady. Jedná se o dovolenou základní, nikoliv nadstandardní.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2012 11:58

autorka

Dobrý den,

obávám se, že o nárok na dovolenou za rok 2010 jste přišel. Měla být vyčerpána nejpozději do konce roku 2011. Čerpání nebránily žádné překážky na straně zaměstnance (nemoc, rodičovská atd.). Vaším právem bylo zahájit automaticky (bez souhlasu zaměstnavatele) čerpání dnem 1.11.2011. Toto jste bohužel nevyužil. Zaměstnavatel Vám nemůže v roce 2012 dovolenou proplatit, ale ani umožnit její čerpání.

PS: Podle původního znění zákoníku práce se proplácela pouze nevyčerpaná nadstandardní dovolená převedená se souhlasem zaměstnance do roku následujícího (respektive přespříštího počítáno od roku vzniku nároku). 

Odkaz na zmiňovaný článek o čerpání dovolené v roce 2012 zde

Dagmar Kučerová  :(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).