Daň z pronájmu § 9

• (neregistrovaný)

31. 1. 2012 9:21

Dobrý den, prosím mám prosbu...pronajímám byt a budu ho muset zdanit, protože je možné, že se s nájemnicí budu soudit o úhradu nájemného, tak abych měla vše v pořádku.
    Příklad: Od nájemnice měsíční nájem ve výši 9.000,-. Já hradím svůj nájem z těch peněz ve výši 7.000,-...to znamená, že příjem z pronájmu je 2.000,-/Kč měsíčně. Počítá se těch 7.000,- jako výdaje...to znamená, že z částky 2.000,- * 12 odvedu 15% daň. A nebo ten příjem z nájmu 2.000 * 12 ještě pokrátím o výdaje paušálem 30% a ten výsledný základ daně potom zdaním.
    Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2012 9:54

Vladimír 2

Re: daň z pronájmu § 9
      Z vašeho dotazu vyplývá, že nejste MAJITELKOU bytu.
      Nebo ano? Bez znalosti tohoto základního údaje nelze odpovědět.

• 31. 1. 2012 10:04

Monika L. (neregistrovaný)

Ano jsem majitelkou bytu...byt je v osobním vlastnictví. Ale nájem jako takový se i přesto platí bytovému družstvu.

• 31. 1. 2012 10:25

Možná jsem to špatně specifikovala...jedná se o osobní byt a bytová jednotka je ve správě bytového družstva, které se stará o celý dům...tzn. že se neplatí nájem, ale služby jako výtah, fond oprav....
      Mám pravděpodobně 2 možnosti. Příjem z nájmu (-zálohy na energie) ponížit o výdaje (buď paušálem 30% nebo skutečnými výdaji...např. opravy, pojištění, odpis). a tento základ daně zdanit 15%. Je to tak, že ju...

• 31. 1. 2012 11:47

Mám obojí...příjem ze zaměstnání + příjem z podnikání dle § 7 Výdaje z podnikání uplatňuji paušálem, takže výdaje související s pronájmem budu muset také uplatňovat paušálem, že ju. Nelze kombinovat.

• 31. 1. 2012 12:41

zdenka111 (neregistrovaný)

>>>>>>Dobrý den, prosím mám prosbu...pronajímám byt a budu
      >>>>>>ho muset zdanit, protože je možné, že se s nájemnicí
      >>>>>>budu soudit o úhradu nájemného, tak abych měla vše v
      >>>>>>pořádku.
      >>>>>>Příklad: Od nájemnice měsíční nájem ve výši 9.000,-.
      >>>>>>Já hradím svůj nájem z těch peněz ve výši
      >>>>>>7.000,-...to
      >>>>>>znamená, že příjem z pronájmu je 2.000,-/Kč měsíčně.
      >>>>>>Počítá se těch 7.000,- jako výdaje...to znamená, že z
      >>>>>>částky 2.000,- * 12 odvedu 15% daň. A nebo ten příjem
      >>>>>>z
      >>>>>>nájmu 2.000 * 12 ještě pokrátím o výdaje paušálem 30%
      >>>>>>a ten výsledný základ daně potom zdaním.
      >>>>>>Moc děkuji.
      >>>>>********************************************
      >>>>>Z vašeho dotazu vyplývá, že nejste MAJITELKOU bytu.
      >>>>>Nebo ano? Bez znalosti tohoto základního údaje nelze
      >>>>>odpovědět.
      >>>>

>>>>Ano jsem majitelkou bytu...byt je v osobním
      >>>>vlastnictví. Ale nájem jako takový se i přesto platí
      >>>>bytovému
      >>>>družstvu.
      >>>Možná jsem to špatně specifikovala...jedná se o
      >>>osobní
      >>>byt a bytová jednotka je ve správě bytového družstva,
      >>>které se stará o celý dům...tzn. že se neplatí nájem,
      >>>ale služby jako výtah, fond oprav....
      >>>Mám pravděpodobně 2 možnosti. Příjem z nájmu (-zálohy
      >>>na energie) ponížit o výdaje (buď paušálem 30% nebo
      >>>skutečnými výdaji...např. opravy, pojištění, odpis).
      >>>a
      >>>tento základ daně zdanit 15%. Je to tak, že ju...
      >>A příjem ze zaměstnání nebo podnikání nemáte?
      >
      >Mám obojí...příjem ze zaměstnání + příjem z podnikání
      >dle § 7 Výdaje z podnikání uplatňuji paušálem, takže
      >výdaje související s pronájmem budu muset také
      >uplatňovat paušálem, že ju. Nelze kombinovat.

výdaje z podnikání §7 - můžete procentem, nebo skutečné
      výdaje u pronájmu §9 - můžete jak procentem tak skutečné.
      nesmí se kombinovat v rámci paragrafů.

• 31. 1. 2012 19:09

Bárah (neregistrovaný)

Já jen upozorním, že velmi záleží, jak máte dohodnutou nájemní smlouvu. Pokud máte uvedeno, že částka nájemného je 9000tis včetně energií, pak máte smůlu a celá částka je příjem a do nákladů si dáte zálohy, které na byt platíte. Pokud máte ve smlouvě uvedeno, že nájem činí 2000 a 7000Kč je záloha na energie, pak můžete uplatnit paušál 30% z částky 12*2000Kč.

• 8. 3. 2012 14:56

DHD (neregistrovaný)

(.. ke slovům paní BáryH ) Máme ve smlouvě doslova toto: " Nájemce je povinen platit nájemneé v celkové výši 12 tisíc, které je rozdělené na 9 tis, za nájem a 3 tis. za služby"
      A v dalším odstavci se píše dohodnutý ( a realizovaný) způsob úhrady pronájmu: "Nájemné za první rok pronájmu od 1.9.2010 do 1.9.2011 ve výši 144 tisíc bude uhrazeno takto :
      a)..částka 44 tisíc hotově při podpisu smlouvy (25.8.2010)
      b)..částka 100 tisíc převodem na BÚ pronajímatele (zaplaceno taktéž v září 2010)
      c)..druhý rok pronájmu se platba, resp. vyúčtování investic vložených do bytu, upřesní Dodatkem k této smlouvě" ( do 40 tisíc, na FA z roku 2010) je předplacené nájemné na další rok."
      MOJE OTÁZKA - s prosbou o odpověď, zní:
      Jaký by byl správný postup zaúčtování u pronajímatele?
      Fakticky je v v prvním roce v DP celých 144 tisíc a paušál výdajů 30% ( plus činnost podle §6 ), ve druhém roce má pronajímatel část. HPP a od dubna pracuje na ŽL-řemeslo.Nevím, zda je první rok zdaněn správně a JAK vyřešit de facto nulový příjem platby nájmu v roce 2011...(?) - Díky ...DHD

• 8. 3. 2012 15:01

DHD (neregistrovaný)

OPRAVA mé citace:...jde smluvně doslova o ZÁLOHY NA SLUŽBY zúčtovatelné oproti skutečné spotřebě v bytě s vl. měřičem el. energie, jinak "na půl" vše dle faktur a to je zrealizováno.

• 8. 3. 2012 16:50

Bárah (neregistrovaný)

Dle mého názoru jste v r. 2010 zdanili celý příjem za nájemné (měl být rozdělen na nájem jako takový a pak záloha na služby - ty jsou nedaňovým příjmem, stejně jako skutečné vyúčtování a platby družstvu jsou nedaňovým výdajem). To, že v r. 2011 nemáte vlastně žádný příjem na nájemném, je důsledkem toho, že je takto postavena smlouva a prostředky byly uhrazeny v r. 2010. Máte to ok. Pokud byste vedli účetnictví, tam je to o něčem jiném - dělaly by se dohady.

• 9. 3. 2012 7:05

DHD (neregistrovaný)

V první řadě moc díky za odpověď....;), protože jsem ex účetní, co nikdy neřešila ani dřívější JÚ, (dnes DE), jen PÚ a dlouho už ani tuhle práci nedělám, takže jsem z toho odvodu daně "bez účetnictví" zmatená "jak lesní včela"...;o)
      Teď jsem se k tomu dostala "jak slepý k houslím"....
      Nicméně, mám pořád tendenci udělat Dodatečné daň. přiznání za rok 2010 a vyjmout částku záloh na služby z příjmů, tj. 36 tis. ze 144 tisíc, s odvoláním (případně, při dotazu FÚ) na pokyn GFŘ č. D- 6 a názor daňové poradkyně ing. Křížové, viz. poslední věta v její odpovědi zde...link:
      http://www.penize.cz/dan-z-prijmu-fyzickych-osob/230748-prijmy-z-pronajmu
      (Znění tohoto pokynu jsem zatím nenašla.., ale info je letošní...)
      Takže v DDP by byl příjem jen 108 tisíc, po uplatnění 30% paušál výdajů na něj by v ř.39 daň. přiznání bylo jen 75 600 a vznikl by nárok na vrácení přeplatku na dani, o což jde...
      Je to tak reálně možné ? - co myslíte...?...když navíc letos nebude v DP vůbec příloha s příjmy na §9...?
      (..že pronajímatel nemůže počítat se zápočtem přeplatku proti daň. povinnosti se ví, ale i tak by to pomohlo...)

• 9. 3. 2012 7:13

DHD (neregistrovaný)

OPĚT DOPLNĚNÍ ještě - k předchozím slovům v závorce:
      FÚ dle určitého zlomového rozhodnutí soudu nesmí dělat zápočty a přeplatky musí posílat - do 30 dnů od data zjištění na DDP...( ted honem nevím, kde jsem to četla...omlouvám se...ale určitě to platí...)

• 9. 3. 2012 7:43

Bárah (neregistrovaný)

Vaše pocity znám. Před 5lety jsem přebrala účetnictví s.r.o. spolu s účetnictvím jednoduchým, které mi účetní předala se slovy: "na toto není čas. To je jednoduché." Také jsem se v tom pěkně plácala a chvilku mi to trvalo. K vašemu problému:
      já bych rozhodně dodatečné nedělala. Vy si snížíte základ daně, ale FÚ vám nic dobrovolně nedá a budou se v tom šťourat. A ta částka se mi zase nezdá být tak horentní (jestli jsem dobře počítala tak to dělá 3780Kč). Pokud jste účetnictví přebrala letos, kdo ví, co by tam v předchozích letech našli. Nešla bych do toho. Letos bych opravdu zdaňovala jen nájem, zálohy na služby bych vedla "nedaňově". Napište,jak jste se rozhodla.

• 10. 3. 2012 14:49

DHD (neregistrovaný)

Dík dík - za pochopení...;-) i za názor...Ono jde o pronajímatele - skoro švagra, takže ne o "mou práci" - klasicky...;)
      K VĚCI: mi není ani jasné,
      jak postupovat, když v r 2011 nemá žádné faktické příjmy za pronájem, jen to Vyúčtování zálohy A) na nájemné plus vyúčtování INVESTIC do pronajatého bytu ( vše do 40 tisíc, paragony a FA z 2010), a B) vyúčtování za služby. Z obojího jsou přeplatky, zaúčtované na nájemné až i na rok 2012, do února tuším. Dál se má platit nájem už klasicky měsíčně předem - dle všeho.
      Pokud jde o účetnictví toho pronájemce - ten nikdy nevedl ani nic, co by se tomu podobalo. Má ted jen dvě složky. v jedné má všechno k pronájmu, v druhé všechny doklady k podnikání. Řemeslo dělá po 4 letech v HPP až znovu od r2011 a pronajímá od 2010.
      Hmmm...Faktem je, že "je to o prsa" dráždit FÚ Dodat. přiznáním,
      ale asi ani ne tak kvůli minulosti, jako kvůli budoucnosti. Ovšem dle mého názoru má pronajímatel ty své podklady celkem v pořádku - od toho roku 2010, jen je to fakt nezvyklý způsob plateb pronájmu. Haprují mi tam "jen" ty FA za investice z 2010 vyúčtovávané mezi nájemcem a pronajímatelem do nájemného o rok pozděj...Ale ASI by pro daň, přiznání mělo být směrodatné opět to, co je ve Vyúčt. protokolu - dodatku ke smlouvě.
      V podstatě by šlo asi i ( ale být to snad nemusí) dodělat reprodukční cenu bytu ( pokud k tomu nemusí být znal. posudek, RD je víc než 5 let po kolaudaci) a odpisy do evidence - pouze ( si myslím, doufám že ne mylně) , jen by odpisy nešlo dát v těchto dvou letech do příznání. Za už zdaněný rok nejde změnit v Dod. přiznání SKUTEČNÉ výdaje na místo PAUŠÁLU a k r 2011 - někde jsem četla, že kdo pronajímá a dělal daň paušálem, nemůže vykazovat další rok ztrátu....(?) A to taky nevím, jestli je pravda....(?)
      Ach jo....
      Jestli mne ještě radou popostrčíte nějakým směrem (?)
      - moc díky....

• 25. 3. 2012 10:51

DHD (neregistrovaný)

;-) ještě jednou zdravím, dík za Váš čas a hlásím, že jsme to riskli a to dodatečné DAP za rok 2010 jsme přece jen podali spolu s letošním řádným DAP.
      Asi to risk je opravdu, protože žádost o vrácení přeplatku obsahují obě ta DAP, ale celkově to dělá za obě (+/-) 5000Kč, což není žádná drastická suma pro FÚ, si myslím, zato pro toho pronajímatele a živnostníka to teď jsou "velké peníze" na to, aby je tam nechal "jen tak", když má jinak doklady v pořádku. Od 2007 byl v HPP a nepodnikal. Nijak.
      Tak UVIDÍ SE...;-)
      Dám ještě vědět někdy v druhé polovině dubna 2012 , jestli to dodatečné DAP uznali. Je k tomu docela "neprůstřelná" příloha, ale jeden nikdy neví....
      DHD

• 25. 3. 2012 10:57

Bárah (neregistrovaný)

Máte pravdu. Budu ráda, když se ozvete, jak to dopadlo. Držím vám pěsti a dnes přeji pěknou slunečnou neděli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).