Re: Uroky ze staveb.úvěru-účel úvěru
Já když mám pochybnosti,zad uznat nebo ne, radši tomu zaměstnanci pomohu s daňovým přiznáním. Oni už na finančáku vědí, co uznat a co ne (aspoň měli by).Také je možné některé úvěry uplatňovat pouze v DP. Pokud v té vaší smlouvě bude, že je na opravu bytu a nákup kuch.linky, pak bych ho určitě poslala na Fú podat DP. Vždycky tu smlouvu musíte mít a pak se tu klidně ptejte, nějak to dáme dohromady. Já si to taky všechno nepamatuji, ale byla jsem na jednom výborném školení, z něhož mám výborné studijní materiály.
Vůbec nechápu co řešíte, zaměstnanec Vám poskytne smlouvu, kde najdete účel poskytnutí úvěru (bytové potřeby), formulace bývají různé, rozhodně Vás nemusí zajímat jestli si nechá udělat kuch. linku nebo položí podlahu, vy se to stejně nedovíte. I na každoročním potvrzení bankovní ústavy píší: Potvrzení o poskytnutém úvěru ze stavebního spoření na bytové potřeby a o výši úroků z úvěru. Spíš je důležitější ohlídat ty ostatní podmínky jako je např. že ten byt poplatník užívá k bydlení atd.
tak to jste tedy na omylu, vy musíte zkontrolavat, na jaký účel byl úvěr poskytnut, resp. jak je napsána smlouva. Podle toho můžete posuzovat, zda je možné v RZD úroky uplatnit či ne, resp. co vše k uplatnění potřebujete. To, zda byl užívá k bydlení není vaše starost, když on tvrdí, že ho k trvalému bydlení užívá,tak je to jeho zodpovědnost, i kdybyste vy věděla, že bydlí jinde.
Tak to nevím, jak to děláte, to Vám nosí faktury nebo jak.
§15 odst.4 ZDP mluví jasně: Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů...
Samozřejmě musí doložit, že tam bydlí. Pokud skutečně se zdržuje jinde určitě nezjistím ani mě to nazajímá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 1. 2012 19:41
Zaměstnanec donesl potvrzení o zaplacených úrocích pro RZ a tvrdí, že účel úvěru je na opravu bytu a novou kuchynskou linku-Lze takovou smlouvu akceptovat pro RZ? v § 15 odst.3,pís.e/ je údržba a změna byt.domu, rod.domu-lze toto považovat za údržbu-nová kuchyn , výměna podlath atd.?? Zlatuška