Re: Prosím Zdenka01-mzdy pohoda
Pokud máte mzdy hotové a zaúčtované, máte v OZ rozdělené závazky na FU, OSSZ a ZP. Z výpisu dáte výdej - likvidace a zvolíte, co jste platila a je to hotovo. Pokud chcete mít rozlišené zvlášť 336 na OSSZ a ZP, pak byste si musela nastavit účtování tak, aby se to rozúčtovávalo na analytiku.
A tu analytiku musím mít provedenou už nějak v globálním nastavení, mzdy 2 a nebo to pak stačí "nějak" dodělat v účtové osnově přidáním analytiky? ale to by mi tam asi pak neskálo rovnou, že....
Popravdě - stále jsem nějak mimo....bude to i tou analytikou, vůbec netuším jak jí případně zanést do účta - glob. nastavení, mzdy 2 ..... a placení - jestli je lepší to platit nějak zvlášť zaměstnavatel a zaměstnanec a nebo stačí souhr a jenom na účet SP a ZP a pak při výpisu to jenom nějak zlikvidovat, nejspíš přes částečné....asi si sedím na vedení :-D
To nic, to je tím mrazem. Takže jedna věc je, že si nastavíte zaúčtování pokud chcete na analityku 336 - např. OSSZ 336100 a ZP na 336200. Mzdy se zaúčtují. A platba je věc druhá. Z Bu zaplatíte celou částku najednou na OSSZ jak to vyšlo dle přehledu pro OSSZ a stejná částka se vygenerovala jako ostatní závazek vůči OSSZ. Stejný je postup při platbě ZP, FU zaplatíte dle OZ pro platbu daně z mezd. Stačí takto?
Ano stačí - už je vše uděláno a snad dobře. Ještě se ale zeptám. do ostatních závazků mi nevyjelo nic na FÚ - pokud si najedu do tiskových sestav, tak mi tam vyjede formulář - žádost o proplacení daň. bonusu, co to znamená? Taky jsem trochu zmatená v tom, že mi Pohoda vypočítala čistou mzdu, ale k proplacení a do závazků mi vyjela částka zvýšená o daň. bonus, je to dobře? Mám to proplatit tak, jak to vyjelo a fin. nám daň, bonus vrátí?
Takto je to vše dobře, pro jistotu koukněte na výplatní list a tam uvidíte, že daň po slevě je Kč 0,-- a pokud uplatňuje slevu na dítě, vyšel bonus. Tiskopis pošlete na FU, oni Vám ho vyplatí. A vy zase vyplatíte mzdu i s tím bonusem. A máte to vše OK!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
1. 2. 2012 9:21
Dobrý den,
omlouvám se, že vás prosím opět o radu......jde mi o to......ráda bych si zaúčtovala svoji první mzdu za leden - jeden zaměstnanec. V Pohodě vše zanesené....Jsem si ale nejistá s účtováním a placením povinných odvodů. V případě, že vypočtu mzdu a přenesu do účetnictví, co potom. Dočetla jsem se, že mi to vleze do ostatních závazků a pak musí dojít k úhradě na příslušné účty. Tady mi není jasné - můžu platit na OSSZ a ZP souhrn za zaměstnance i zaměstnavatele, nebo to musím platit zvlášť? a následně, podle výpisu z účtu si zaúčtuji do účetnictví proběhlou platbu, jak tady u toho? Provedu likvidaci OZ opět na celou částku odvedenou na OSSZ nebo ZP - 221/336? nebo nějak zvlášť???
Myslím si, že v tom hledám zbytečně vědu ale raději se ptám - nikdy jsem to neúčtovala, max. kdysi na střední škole....
Takže ještě jednou.....
OSSZ a ZP 524/336 (při výpočtu mzdy) a následně celá částka 336/221 (po výpisu z účtu) .... už jsem se do toho zamotala, mohla byste mi prosím poradit, napsat jednoduchý postup? Přijde mi, že asi základ vím, ale hledám v tom nějakou vědu :) ... moc moc děkuji a omlouvám se za tak triviální dotaz.