Re: Odstoupení od pracovní smlouvy
Jsem zaměstnaná od roku 2009 a nyní jsme dostali novou pracovní smlouvu se změměnou pracovní dobou (což by šlo vyřešit dodatkem), ale dodatkem to zaměstnavatel řešit nechce, nová pracovní smlouva byla napsaná od 1.2.2012 bez zkušební doby.
no tuším ,že myslí, bohužel jim na to neskáčeme,takže jsou s tím problémy. Ted to vyřešili tak,že mi přinesli novou první stranu smlouvy s tím že první stranu včera podepsané smlouvy roztrhali a druhou stranu přiložili k této nové..
Odstoupit by bylo možné jen pokud byste dnes nenastoupila do práce. viz § 34, odst. 2 zákoníku práce -" Od pracovní smlouvy je možné odstoupit, jen dokud zaměstnanec nenastoupil do práce. "
Ale podle mne nelze žádnou novou pracovní smlouvu uzavřít, pokud nebyl pracovní poměr z předchozí smlouvy ukončen v souladu se zákoníkem práce a už vůbec nelze vyměňovat listy !!!
nic automaticky nezaniká
píšete, že jim na to neskáčete, takže proč jste jim ten jejich nesmysl podepsali? Nebo nepodepsali?
Přece nemohou jen tak něco roztrhat (když Vy jeden originál máte - neroztrhaný) a jak to chtějí dát k původní smlouvě? Pokud chtěli dělat změnu, měli napsat dodatek. Takto se špatně odpovídá, když nevíme, co vlastně platí a co ne - jaké máte teď podmínky.
od 1.2.2012 nám změnili prac. dobu, donesli nové smlouvy s platností od 1.2.2012 se změněnou prac. dobou. Podepsali jsme to asi tři, v domnění, že navazují na staré pracovní smlouvy, jak nám bylo řečeno. Samozřejmně, že jsme pak zjistili, že nám zaniká právo na 3 měsíční odstupné. Proto zbytek nepodepsal. Dnes přinesli NOVÉ prac. smlouvy (NE dodatky) s dnešní platností, ale změnili datum nástupu do práce z 1.2.2012.na původní (skutečný) nástup do práce v mém případě v roce 2009. A konkrétně mě, která jsem včera podepsala, vyměnili přední list smlouvy, kde je jiný datum nástupu, ale v zadu zůstal můj podpis, ze včera!!!
dostali
>>>>>>>novou
>>>>>>>pracovní smlouvu se změměnou pracovní dobou (což by
>>>>>>>šlo vyřešit dodatkem), ale dodatkem to zaměstnavatel
>>>>>>>řešit nechce, nová pracovní smlouva byla napsaná od
>>>>>>>1.2.2012 bez zkušební doby.
>>>>>>
>>>>>>A jak vám ukončili tu předchozí smlouvu ?
>>>>>
>>>>>nijak, prý automaticky zaniká ....
>>>>
>>>>To snad nemyslí vážně !!??????
>>>
>>>no tuším ,že myslí, bohužel jim na to neskáčeme,takže
>>>jsou s tím problémy. Ted to vyřešili tak,že mi
>>>přinesli novou první stranu smlouvy s tím že první
>>>stranu
>>>včera podepsané smlouvy roztrhali a druhou stranu
>>>přiložili k této nové..
>>
>>nic automaticky nezaniká
>>píšete, že jim na to neskáčete, takže proč jste jim
>>ten jejich nesmysl podepsali? Nebo nepodepsali?
>>Přece nemohou jen tak něco roztrhat (když Vy jeden
>>originál máte - neroztrhaný) a jak to chtějí dát k
>>původní smlouvě? Pokud chtěli dělat změnu, měli
>>napsat
>>dodatek. Takto se špatně odpovídá, když nevíme, co
>>vlastně
>>platí a co ne - jaké máte teď podmínky.
>
>od 1.2.2012 nám změnili prac. dobu, donesli nové
>smlouvy s platností od 1.2.2012 se změněnou prac. dobou.
>Podepsali jsme to asi tři, v domnění, že navazují na
>staré pracovní smlouvy, jak nám bylo řečeno. Samozřejmně,
>že jsme pak zjistili, že nám zaniká právo na 3 měsíční
>odstupné. Proto zbytek nepodepsal. Dnes přinesli NOVÉ
>prac. smlouvy (NE dodatky) s dnešní platností, ale
>změnili datum nástupu do práce z 1.2.2012.na původní
>(skutečný) nástup do práce v mém případě v roce 2009. A
>konkrétně mě, která jsem včera podepsala, vyměnili
>přední list smlouvy, kde je jiný datum nástupu, ale v zadu
>zůstal můj podpis, ze včera!!!
Já tomu pořád nerozumím, pokud by i normálně skončil pracovní poměr, vy dostali odstupné a znovu nastoupili, tak byste stejně odstupné museli vrátit ?
pracovní poměr ale neskončil, žádnou smlouvu nikdo neukončil. Já chtěla stáhnout smlouvu, kterou jsem podepsala včera (s tím datumem nástupu1.2.2012). O odstupné ani tak nejde, spíš o to, co se tady děje. Mrskají si tu nové smlouvy, jako by se nechumelilo. Chystáme se na inspektorát, tak uvidíme.
Dobrý den, se zájmem jsem se začetla do této diskuze a já tomu rozumím tak, že zaměstnavatel "spekuluje", že když dá bezdůvodně! a neoprávněně! zaměstnancům nové smlouvy, tak při případném propouštění ušetří na odstupném, protože jim bude tvrdit, že mají PS od 1.2.2012 - propuštění v r.2012 = 1 měsíc odstupného místo 3 měsíců. Pro Karlu Svobodovou, příště napřed pořádně smlouvu přečíst a porozumět a pak teprve případně podepsat. Připojovat k sobě rozdílné stránky smluv je nehoráznost, nezákonné a podvod! Nenechte si to líbit, buď ať váš zaměstnavatel udělá jen Dodatek na zkrácenou pracovní dobu k původní pracovní smlouvě nebo se obraťte se stížností na Inspektorát práce.
Ale s tím odstupným by si nepomohl zaměstnavatel, když jako poslední jim dal smlouvu s první stranou, kde PP vznikl v roce 2009. Takže vůbec v tom žádný smysl nevidím, proč neudělal jen dodatek ohledně pracovní doby. Celé je to postavené na hlavu.
to máte pravdu, je to celé na hlavu a my tady už vůbec nevíme, jak s tím vším naložit, chcemem dodatky, ale je nám řečeno, že žádné nebudou, ctějí všem udělat nové smlouvy, aby v tom měli pořádek...jenže je tu jen a jen větší bordel.
Samozřejmě, že ne. A snad vaše vedení už dělá kroky, jak vše napravit. Myslím, že nakonec přijdou s tím, že platí smlouva od 1.8.2009 - všechny strany, tak jak byly původně podepsány a
k vyššímu úvazku bude od 1.2.2012 Dodatek. Pokud by to tak nebylo, musíte si na tom trvat Vy. Přeji pevné nervy a hodně zdaru. A hlavně příště NIC nepodepisujte ve spěchu, ani nic co by bylo ve váš neprospěch a s čím byste nesouhlasila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2012 11:48
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné odstoupit od pracovní smlouvy, právě podepsané. Do jaké doby a za jakých podmínek, díky. S pozdravem